De Ziel van Duitse Steden

De periode voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog is een episode uit de geschiedenis van de moderne Duitse stedenbouw die in veel West-Europese stedengeschiedenissen ontbreekt. Voormalig stadsarchitect van Amersfoort Noud de Vreeze schreef hierover een imponerend boek. Op uitnodiging van ZEEP architects and urban designers en ism FASadE geeft De Vreeze op 22 mei 2019 een boeiende lezing. Naast een historische terugblik op de Duitse geschiedenis, gaat hij in op het modernisme en de ontwikkeling van de architectuur en stedenbouw in Duitsland na de oorlog. Met name de wederopbouw komt uitgebreid aan de orde.

Over het drama van verwoesting en wederopbouw
De Ziel van Duitse Steden is een uniek boek over de bombardementen op de Duitse steden tijdens de Tweede Wereldoorlog en over de omstandigheden waarin deze steden weer werden opgebouwd. Te lezen valt hoe in de Duitse stedengeschiedenis de oorsprong te vinden is van internationale ontwerpambities die ook in Nederland van invloed zijn geweest.

Voorafgaand een intro van Johanna van der Werff over Richard Strauss: Muzikale bezieling in tijden van barbarij.

Over de auteur
Noud de Vreeze (1948) studeerde bouwkunde in Delft. Hij werkte voor diverse organisaties in de sociale woningbouw en de lokale stadsontwikkeling, zoals de ARS in Amsterdam, kwaliteitsteams in Amersfoort en Utrecht, en welstandsadviescommissies in Noord-Holland. Daarnaast gaf hij colleges, promoveerde hij op een onderzoek naar de kwalitatieve grondslagen van de sociale woningbouw, was hij stadsarchitect in Amersfoort en schreef ook het boek ‘Lange lijnen in de stadsontwikkeling, Amersfoort 1945-2010′. Ook is Noud scheidend bestuursvoorzitter van het Van Eesteren Museum.

Datum: woensdag 22 mei 2019
Aanvang: 20.00 uur, inloop 19.30 uur, eindtijd: 23 uur
Locatie: ZEEP architects and urban designers Nijverheidsweg-noord 40A Amersfoort
Aanmelden: janpoolen@zeep.eu