Terugblik: Enthousiaste reacties op de Dag van de Architectuur 2019: "Door de ogen van ..."

Een fietsronde 's ochtends en een wandeltour 's middags leverde voor deelnemers een boeiende impressie op van recente projecten in Amersfoort. Tijdens de stadstours van FASadE kwamen niet alleen de architecten en beleidsmakers aan het woord, maar ook initiatiefnemers, bewoners en gebruikers. Het thema van de Dag van de Architectuur was dit jaar niet voor niets "Door de ogen van.."

Twintig interessante Amersfoortse projecten zijn op 15 juni uitgelicht. Daaronder waren veel transformaties van gebouwen. Fraaie monumentale gebouwen, maar ook onooglijke kantoorkolossen zijn de afgelopen paar jaar omgebouwd naar bijzondere woningen. Uitbreidingen en verbouwingen kwamen ook aan bod: zoals het Johan van Oldenbarneveltgymnasium, de verduurzaamde protiekflats aan de Ganskuijl. Architect Marco Tavenier gaf persoonlijk tekst en uitleg bij het fraai verbouwde samenkomstgebouw De Bron in Liendert.

Stedenbouwkundigen Bert Blijleven en Johan Galjaard deelden hun kennis van de projecten en de stad. De Jonge Honden van FASadE werden vertgenwoordigd door  Paul Versteeg, Jojanneke Tap, Femke Bouwknecht, Jessica Wierenga en David Huijben. Namens de respectievelijke ontwerpbureaus waar zij werkzaam zijn lichtten zij verschillende projecten toe. In het door OOK architecten verbouwde kantoorpand voor Jongerius gerechtsdeurwaarders gaf Maud Schimmel, projectleider namens de gemeente een toelichting op de plannen voor De Hoef. Bij de nieuwe stadsentree sprak Koos Iestra (Haver Droeze) over 'shared space'. Bij het Boekhuis en bij woongroep Amervoorde spraken initiatiefnemers en bewoners over de mooie initiatieven die tot de fraaie en centraalgelegen woonplekken hebben geleid. Programmamaker Irene Edzes deelde haar enthousiasme voor het nieuwbouwproject aan de Stovestraat van de hand van het Vlaamse architectenbureau De Vyllder, Vinck & Tailleu. De Dag van de Architectuur eindigde in stijl in de pas opgeleverde Elleboogkerk. Alleen de fenix van Armando mist hier nog om de herrijzenis van deze prachtige ruimte te memoreren.

FASadE dankt alle sprekers, deelnemers en gebouweigenaren voor hun inzet en interesse! Volgend jaar stelt FASadE nieuwe tours langs verrassende plekken samen.

Tijdens het ArchitectuurCafé opdonderdagavond 27 juni in het KAdECafe wordt een korte resumé geboden en de gelegenheid om verder in te gaan op de bezochte en andere recent opgeleverde projecten. Wat zijn succesfactoren en waar dreigen ruimtelijke ambities zoek te raken?

De avond is niet helemaal vol geprogrammeerd, er is voldoende tijd om bij te praten en met FASadE een toast uit te brengen op de zomer! Heb je de Jonge Honden van FASadE niet tijdens de stadstours ontmoet? Tref ze dan deze avond in het KAdECafé.

(Was je er de 15e niet bij, dan kun je natuurlijk wel gewoon komen...!)