Speciaal voor 'wearepublic' - leden: Fietsexcursie David Zuiderhoek - zaterdag 31 augustus

FASadE organiseert op zaterdag 31 augustus 2019 een fietstocht langs een deel van het werk dat voormalig stadsarchitect David Zuiderhoek tussen 1945 en 1955 in Amersfoort gerealiseerd heeft. Stedenbouwkundige Johan Galjaard neemt u mee langs zijn karakteristieke wederopbouw projecten, die qua vormgeving laveren tussen traditioneel en modern, een stijl die ook wel ‘shake hands’ architectuur wordt genoemd.

David Zuiderhoek (1911-1993), Amsterdammer van geboorte, werd de eerste naoorlogse stadsarchitect van Amersfoort. In die rol leverde hij een belangrijke bijdrage aan de eerste ring van uitbreidingswijken rond de binnenstad, gegroepeerd als bloembladen rond het historische centrum. Samen met stedenbouwkundige Arie Rooimans was Zuiderhoek verantwoordelijk voor de verkaveling van de Bomenbuurt in het Soesterkwartier en van de wijk Randenbroek. Ook ontwierp hij een deel van De Koppel, de Kruiskamp, enkele woonbuurten in het Leusderkwartier en Berg-Zuid met haar flats in het parkgroen. Als architect ontwierp Zuiderhoek de meeste woningcomplexen in deze wijken maar daarnaast onder meer ook de Eembrug en de Bergkerk en de bekende ‘school op pootjes’ in de Kruiskamp. Zo drukte hij een duidelijk stempel op de stad. Na tien jaar vertrok Zuiderhoek als stadsarchitect, mogelijk omdat hij de toenmalige stadshuisprijsvraag niet had gewonnen. Hij startte in Baarn een succesvol architectenbureau dat door het gehele land projecten realiseerde, ook in Amersfoort, zoals het onlangs gerenoveerde hoofdkantoor van RHDHV.

FASadE stelde een architectuurkaart samen met alle 46 nog bestaande Amersfoortse projecten van Zuiderhoek, waarvan we er meerdere gaan bekijken. Bij deelname aan de excursie is de ‘Zuiderhoekkaart’ inbegrepen.

Datum: zaterdag 31 augustus 2019 van 10.00-13.00 uur.
Start fietsroute: Onze Lieve Vrouwekerkhof, verzamelen aan de voet van de toren.
Kosten: € 15,00 inclusief Zuiderhoekkaart t.w.v. € 3,50, maar deelname is gratis voor we-are-public leden. Aanmelden excursie via wearepublic. Let op, slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.