Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap

Terugkijken: De toekomst van jong erfgoed'

Het was een memorabele avond waarin architecten Herman Hertzberger en Abel Blom spraken over het structuralisme en de toekomst van dit jonge erfgoed in Nederland. Gespreksleider was Patrick van der Klooster van BPD Studio en BPDi. De livestream die 033fotostad maakte is terug te kijken. 

Volgens zijn adagio 'Ruimte maken ruimte laten' pleitte Herman Hertzberger voor het aanpassen van gebouwen aan de tijd. Wars van discussies over oppervlakkigheden en esthetiek sprak hij over ruimtelijke kwaliteit en de mogelijkheden die ruimtelijke patronen te bieden hebben. Hij daagde en passant BPD uit door te zeggen dat het transformeren van het beroemde Centraal Beheer kantoorgebouw in Apeldoorn tot woningen een gemiste kans is.

Abel Blom vertelde hoe hij de gebouwen die zijn vader, architect Piet Blom, ontwierp weet te verduurzamen en van nieuwe functies voorziet. Zijnn ideeen inspireren, zoals het realiseren van levensloopbestendige woningen in voormalige winkelruimtes van de Kasbah in Hengelo. Of het toepassen van rode dakpannen met zonnecellen op het daklandschap van de Kasbah.

Beide sprekers spraken zich uit voor het kunnen aanpassen van monumentale gebouwen. Om erfgoed levend te houden moet je er geen stolp overheen zetten.

Het architectuurcafé vond plaats in het Rietveldpaviljoen aan de Zonnehof waar, van 2 t/m 19 september de tentoonstelling 'Structuralisme in Amersfoort, Leusden en Hoevelaken' met foto's van architectuurfotograaf Dirk Verwoerd te zien is. 

Kijk de livestream hier terug

Een van de toehoorders, Adriana Nichting, maakte deze visuele samenvatting:

Fotofragment: Paul Lappia Fotofragment: Paul Lappia
FASadE agendeert / Lees meer
FASadE gaat in gesprek over hedendaagse vraagstukken in de stad. Opgaven met betrekking tot architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp worden aangekaart en uitgelicht in debatten, lezingen en excursies. Kijk in onze agenda voor een overzicht van onze activiteiten!