Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap
Foto: Tjeerd Jansen

Architectuurcafé Baksteen Bestendig

Hoe toekomstig bestendig is bouwen met baksteen eigenlijk? Tijdens het architectuurcafé op donderdag 10 november gaan architecten Tim Vekemans, Machiel Spaan en Koen Mulder in op actuele ontwikkelingen. Ze delen hun kijk op de praktijk van duurzaam bouwen. 

Machiel Spaan, architect en oprichter van M3H architecten, vertelt aan de hand van gerealiseerd werk over nieuwe bouwmethoden en oppert daarbij dilemma's. Het bijzondere project Kaap Hoorn komt hierbij ook aan bod. 

Architect en bouwtechnoloog Koen Mulder gaat in op actuele ontwikkelingen van baksteen. Aan de ene kant zijn er producten waarin de baksteen dunner en dunner wordt, aan de andere kant ontwikkelen zich toepassingen die juist van de stapelbare eigenschap van baksteen uitgaan. Koen Mulder is schrijver van het boek 'Zinderend Oppervlak' en realiseerde met studenten van de TU Delft de slangenmuur die nu te zien is in De Elleboogkerk.

RE-ST is een Vlaams architectuur- en onderzoeksbureau dat naar oplossingen zoekt voor urgente en complexe ruimtelijke vraagstukken. Tim Vekemans schrikt niet terug van het plaatsen van een kritische noot. Vooral de omgang met bestaande bakstenen is wat hem betreft DE opgave. RE-ST schreef het boek 'Wanderspace-zwerfruimte' dat letterlijk de vorm heeft van een baksteen. In dit boek deelt RE-ST de mening dat het detecteren, in kaart brengen en activeren van zwerfruimte een taak en kans is voor de architect.

Moderatie: Emma Heinhuis en Irene Edzes

Wanneer: 10 november 2022
Tijd: 18.00 - 20.30 uur
Locatie: KAdECafé, Eemplein 75 Amersfoort
Kosten: €11,50 voor entree + soep met brood, €5,- alleen entree

Entreeticket + soep met brood    of koop alleen een    Entreeticket

Eten: Vooraf is er de mogelijkheid om in het KAdEcafé te genieten van soep van Coen met brood. Laat het ons even weten als er rekening gehouden moet worden met allergieën. Dit kan door een mailtje te sturen naar info@fasade.nl.

De avond wordt georganiseerd door FASadE in samenwerking met Kunsthal KAdE. Directe aanleiding is de tentoonstelling BAKSTEEN | BRICK die te zien is in Kunsthal KAdE. Deze tentoonstelling brengt een ode aan het materiaal met werk van meer dan vijftig kunstenaars, architecten en ontwerpers uit binnen- en buitenland. In nieuw en bestaand werk tonen zij de schoonheid en zeggingskracht van gebakken steen. De tentoonstelling is van 10 september tot 8 januari 2023 te bezoeken. Bij de tentoonstelling is een baksteentour ontwikkeld.

FASadE agendeert / Lees meer
FASadE gaat in gesprek over hedendaagse vraagstukken in de stad. Opgaven met betrekking tot architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp worden aangekaart en uitgelicht in debatten, lezingen en excursies. Kijk in onze agenda voor een overzicht van onze activiteiten!