Hoe toekomstig bestendig is bouwen met baksteen eigenlijk? Tijdens het architectuurcafé op donderdag 10 november gingen architecten Tim Vekemans, Machiel Spaan en Koen Mulder in op actuele ontwikkelingen. Ze deelden hun kijk op de praktijk van duurzaam bouwen. Daarbij stelde Tim Vekemans dat iedere opgave van een architect zou moeten beginnen met NIET bouwen.
Machiel Spaan, architect en oprichter van M3H architecten, vertelde aan de hand van gerealiseerd werk over nieuwe bouwmethoden en oppert daarbij dilemma's. Het bijzondere project Kaap Hoorn komt hierbij ook aan bod. Het is een van de eerste gebouwen waarin de Drystrack- techniek op grote schaal is toegepast. Tijdens de avond zal nader worden ingegaan op deze nieuwe manier van het verwerken van bakstenen.
Architect en bouwtechnoloog Koen Mulder schetste de actuele ontwikkelingen van baksteen. Aan de ene kant zijn er producten waarin de baksteen dunner en dunner wordt, aan de andere kant ontwikkelen zich toepassingen die juist van de stapelbare eigenschap van baksteen uitgaan. Koen Mulder is schrijver van het boek 'Zinderend Oppervlak' en realiseerde met studenten van de TU Delft de slangenmuur die nu te zien is in De Elleboogkerk.
RE-ST is een Vlaams architectuur- en onderzoeksbureau dat naar oplossingen zoekt voor urgente en complexe ruimtelijke vraagstukken. Tim Vekemans schrikt niet terug van het plaatsen van een kritische noot. Vooral de omgang met bestaande bakstenen is wat hem betreft DE opgave. RE-ST schreef het boek 'Wanderspace-zwerfruimte' dat letterlijk de vorm heeft van een baksteen. In dit boek deelt RE-ST de mening dat het detecteren, in kaart brengen en activeren van zwerfruimte een taak en kans is voor de architect.
Moderatie: Emma Heinhuis en Irene Edzes
De tentoonstelling BAKSTEEN | BRICK in Kunsthal KAdE is t/m 8 januari 2023 te bezoeken. Het was de directe aanleiding voor deze avond, die door FASadE in samenwerking met Kunsthal KAdE werd georganiseerd.