Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap

Architectuurfilm Jacques Tati: Tombé de la Lune

Op dinsdag 29 november vertoont FASadE in samenwerking met filmtheater De Lieve Vrouw en 033Fotostad de architectuurdocumentaire ‘Jacques Tati: Tombé de la Lune’ (2021) van Jean-Baptistie Péretié. Tativille was een glorieuze mislukking en toch is Jacques Tati’s ambitieuze, uit modernistische architectuur opgebouwde filmset voor zijn meesterwerk Playtime legendarisch. In Jacques Tati: Tombé de la Lune gaat regisseur Jean-Baptiste Péretié, wiens eerdere films Buster Keaton, Al Pacino en John Wayne portretteerden, verder dan het verhaal dat we keer op keer hebben gehoord. Met behulp van een indrukwekkende hoeveelheid niet eerder vertoond beeldmateriaal zijn we getuige van Tati's spectaculaire opkomst als entertainer en zachtaardige commentator van moderniteit. Péretié laat ons achter met een hernieuwde waardering voor het gedoemde Tativille en zijn genie, de obsessieve architect Tati.

De film wordt ingeleid door Constant Hoogenbosch. Hij studeerde Cultuur- en Mentaliteitsgeschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen en is al jaren werkzaam in de film- en mediawereld. Sinds 2000 heeft hij zijn eigen mediabedrijf Movie Machine.

De film 'Jaqcues Tati: Tombé de la Lune' maakte dit jaar deel uit van de 'Best of AFFR'-selectie; de allerbeste films van het Architectuurfilmfestival Rotterdam, gekozen door Architectenweb in samenwerking met AFFR.

Jacques Tati werd in 1907 geboren in Parijs. Aanvankelijk ambieerde hij een carrière als rugbyspeler, tot hij zijn talent ontdekte om teamgenoten te laten lachen, en de switch naar het theater maakte. Als mimeacteur rolde hij vanzelf de filmwereld in. Na verschillende films bood het internationale succes van Mon oncle bood Tati de kans om nog ambitieuzer en experimenteler te gaan werken. Zijn volgende productie moest zijn magnum opus worden, besloot hij, een visueel spektakelstuk waarvoor hij kosten noch moeite zou sparen. Playtime, zoals de film ging heten, zou zich afspelen in een futuristisch, door Amerikaanse toeristen overspoeld Parijs, waar de hoofdrolspeler – en met hem de kijker – van de ene verbazing in de andere valt. Vlak buiten de hoofdstad liet Tati een filmset van Hollywoodproporties bouwen, een stuk van een stadscentrum, inclusief snelweg en enorme gevels van winkels en kantoorpanden. Het filmen nam maar liefst drie jaar in beslag en verliep rampzalig: de set werd verwoest door een storm, financiers trokken zich terug, de kosten rezen de pan uit. En intussen bleef perfectionist Tati maar aanpassingen maken. Playtime wordt tegenwoordig beschouwd als een klassieker, maar gold destijds als een flop. Het publiek bleef weg, Tati ging failliet en moest zijn huis en zelfs zijn filmrechten verkopen. 


Datum: dinsdag 29 november
Tijd: inloop vanaf 19.00 uur, inleiding 19.30 uur, aanvang film 19.45 uur
Locatie: Het Rietveldpaviljoen, Zonnehof 8 in Amersfoort
Let op: de film is Frans gesproken en wordt Engels ondertiteld! 

FASadE agendeert / Lees meer
FASadE gaat in gesprek over hedendaagse vraagstukken in de stad. Opgaven met betrekking tot architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp worden aangekaart en uitgelicht in debatten, lezingen en excursies. Kijk in onze agenda voor een overzicht van onze activiteiten!