Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap
Foto: Joke Koo

Fiets mee met Johan Galjaard: Takketoer - Uitgesteld

Helaas is de fietstocht in verband met het Coronavirus uitgesteld. 

Stedenbouwkundige Johan Galjaard fietst de Takketoer en u kunt mee op zaterdag 31 oktober! De fietstocht voert langs markante Amersfoortse gebouwen, ontworpen door stadsarchitect C. B. van der Tak. Johan Galjaard verzorgde voor FASadE eerder al fietstochten langs het werk van stadsarchitect Zuiderhoek, de opvolger van C. B. van der Tak.

Vanwege de veiligheidsmaatregelen in verband met Corona is het aantal tickets beperkt. Meefietsen kan alleen als u in het bezit bent van een ticket en als u geen gezondheidsklachten heeft. Een routekaart langs het werk van Van der Tak is bij de ticketprijs inbegrepen. Bij veel animo is er 's middags een tweede ronde.

Architect Van der Tak (1900-1977) heeft het aanzien van Amersfoort mede bepaald. Wie kent niet het voormalige Gymnasiumgebouw aan de Groen van Prinstererlaan? FASadE heeft een routekaart uitgebracht langs Amersfoortse gebouwen van zijn hand. In zijn stijl is Van der Tak verwant aan het werk van Dudok en Frank Lloyd Wright, maar ook aan de Amsterdamse school. Hoe dichter hij bouwde nabij de historische Amersfoortse binnenstad, hoe traditioneler zijn ontwerpen werden. Veel gebouwen van Van der Tak zijn bewaard gebleven en van sommige is de functie gewijzigd.  Wat niet is veranderd: de bijzondere ruimtelijke kwaliteit van de architectuur. Vier van zijn Amersfoortse werken zijn in 2000 op de rijksmonumentenlijst geplaatst.

Van der Tak is 28 als hij stadsarchitect wordt van Amersfoort. Hij vervult deze functie van 1929 tot 1945. Naast publieke gebouwen ontwerpt hij ook sociale woningbouw. De ambitie en betrokkenheid van de landelijke politiek bij de volkswoningbouw stelt hem teleur. Hij mist daadkracht om de slechte woonomstandigheden voor de zwakke groepen op te lossen. Zwalkend langs verschillende politieke groeperingen sluit hij zich in de oorlogsjaren aan bij de NSB, waarvan hij verbeteringen op dit terrein verwacht. Deze keuze heeft grote gevolgen voor zijn werk. Na de bevrijding wordt Van der Tak uit zijn gemeentelijke functies ontheven. Vanwege zijn lidmaatschap van de NSB en verschillende andere organisaties die de beginselen van het nationaalsocialisme aanhingen, brengt hij enkele jaren in gevangenschap door. Als hij na de oorlog terugkeert naar Amersfoort, gaat hij verder als zelfstandig architect. In de jaren vijftig en zestig ontwerpt hij nog een groot aantal serviceflats.

Datum: zaterdag 31 oktober
Tijd: 10.00 uur, start bij het voormalige gymnasiumgebouw (Groen van Prinstererlaan 33)
Duur: 1,5 - 2 uur
Ticket is verplicht ivm Corona:

N. B. Het eindpunt is niet het beginpunt.

Naast de routekaart heeft FASadE speciaal voor kinderen in het basisonderwijs De Takketoer: een boekje met opdrachten, waarin op speelse wijze de blik op architectuur wordt scherpgesteld. De architectuurroute kan zo (geheel coronaproof) in gezinsverband worden gefietst.

De routekaart (4,-) en Takketoer (€2,50) zijn oa. verkrijgbaar bij FASadE, in het Rietveldpaviljoen en bij de VVV. Eerder werd al een routekaart gemaakt langs het werk van David Zuiderhoek, de stadsarchitect die Van der Tak na de oorlog opvolgde. Ook deze kaart is bij FASadE verkrijgbaar: info@fasade.nl.

De Van der Tak-routekaart en Takketoer zijn tot stand gekomen door financiële ondersteuning van: kfHeinfonds, gemeente Amersfoort, Prins Bernhard Cultuurfonds, studioWA!, Bouw-en restauratiebedrijf Van de Burgt & Strooij en de vrienden van BOEi. Grafisch ontwerp: Studio Jesse.

Foto: Joke Koo Zuiderhoek-Fietstocht 2019, toen de 1,5m regel nog niet gold
COVID 19 en FASadE
COVID - 19 en FASadE / Lees meer
De COVID-19 crisis raakt iedereen. Met een aangepast programma blijft FASadE inspireren. Gezien de huidige ontwikkelingen laat FASadE programma alleen doorgang vinden als de 1,5m afstand goed gehandhaafd kan worden. Helaas is om deze reden de geplande Jane's Walk door Vathorst opnieuw tot nader orde uitgesteld.