Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap

Van der Tak - Architectuurroute

Op verkenning gaan in eigen stad heeft door de Corona-maatregelen een extra lading gekregen. Je kunt beren in vensterbanken volgen of stoepplantjes gaan onderscheiden. Maar je kunt ook langs bijzondere gebouwen fietsen en genieten van Architectuur.

Architect Van der Tak (1900-1977) heeft het aanzien van Amersfoort mede bepaald. Wie kent niet het voormalige Gymnasiumgebouw aan de Groen van Prinstererlaan? FASadE heeft een nieuwe routekaart uitgebracht langs Amersfoortse gebouwen van zijn hand. In zijn stijl is Van der Tak verwant aan het werk van Dudok en Frank Lloyd Wright, maar ook aan de Amsterdamse school. Hoe dichter hij bouwde nabij de historische Amersfoortse binnenstad, hoe traditioneler zijn ontwerpen werden. Veel gebouwen van Van der Tak zijn bewaard gebleven en van sommige is de functie gewijzigd.  Wat niet is veranderd: de bijzondere ruimtelijke kwaliteit van de architectuur. Vier van zijn Amersfoortse werken zijn in 2000 op de rijksmonumentenlijst geplaatst.

Van der Tak is 28 als hij stadsarchitect wordt van Amersfoort. Hij vervult deze functie van 1929 tot 1945. Naast publieke gebouwen ontwerpt hij ook sociale woningbouw. De ambitie en betrokkenheid van de landelijke politiek bij de volkswoningbouw stelt hem teleur. Hij mist daadkracht om de slechte woonomstandigheden voor de zwakke groepen op te lossen. Zwalkend langs verschillende politieke groeperingen sluit hij zich in de oorlogsjaren aan bij de NSB, waarvan hij verbeteringen op dit terrein verwacht. Deze keuze heeft grote gevolgen voor zijn werk. Na de bevrijding wordt Van der Tak uit zijn gemeentelijke functies ontheven. Vanwege zijn lidmaatschap van de NSB en verschillende andere organisaties die de beginselen van het nationaalsocialisme aanhingen, brengt hij enkele jaren in gevangenschap door. Als hij na de oorlog terugkeert naar Amersfoort, gaat hij verder als zelfstandig architect. In de jaren vijftig en zestig ontwerpt hij nog een groot aantal serviceflats.

Naast de routekaart heeft FASadE speciaal voor kinderen in het basisonderwijs De Takketoer: een boekje met opdrachten, waarin op speelse wijze de blik op architectuur wordt scherpgesteld. De architectuurroute kan zo (geheel coronaproof) in gezinsverband worden gefietst.

De routekaart (4,-) en Takketoer (€2,50) zijn vanaf 15 juli oa. verkrijgbaar bij FASadE, in het Rietveldpaviljoen en bij de VVV. Eerder werd al een routekaart gemaakt langs het werk van David Zuiderhoek, de stadsarchitect die Van der Tak na de oorlog opvolgde. Ook deze kaart is bij FASadE verkrijgbaar: info@fasade.nl.

De Van der Tak-routekaart en Takketoer zijn tot stand gekomen door financiële ondersteuning van: kfHeinfonds, gemeente Amersfoort, Prins Bernhard Cultuurfonds, studioWA!, Bouw-en restauratiebedrijf Van de Burgt & Strooij en de vrienden van BOEi. Grafisch ontwerp: Studio Jesse.

COVID 19 en FASadE
COVID - 19 en FASadE / Lees meer
De COVID-19 crisis raakt iedereen. Met een aangepast programma hoopt FASadE te blijven inspireren. Gelukkig kunnen activiteiten in de buitenlucht doorgang vinden, zoals de Takketoer en de Jane's walk door Vathorst. Vanaf september kan online op de Stadsbouwprijs worden gestemd.