Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap

De Dag van de Architectuur 2024 - za 15 juni

In het weekend van 14, 15 en 16 juni 2024 viert Nederland de Dag van de Architectuur. Dit jaar is het thema: ‘Ruimte Maken’.  De Dag van de Architectuur is er voor iedereen die is geïnteresseerd in architectuur en stedelijke ontwikkeling. Plaatselijk geeft iedere stad of regio het programma een eigen invulling. FASadE belicht in Amersfoort het thema ‘Ruimte Maken’ op zaterdag 15 juni met een bezoek aan twee bijzondere kloostercomplexen. De zusters hebben hier ruimte gemaakt voor nieuwe invullingen van oude gebouwen. Het landgoed Mgr. Blom en het kloostercomplex het Onze Lieve Vrouw ter Eem zijn beide monumentale plekken waar met veel ambitie en elan wordt gewerkt aan een nieuwe toekomst. 

Ruimte maken
Was vroeger de kerk een vaste waarde, inmiddels zijn veel kerken en kloosters herbestemd. Dat de laatste kloostergemeenschappen in ons land binnen afzienbare tijd bijna allemaal hun gebouwen zullen verlaten komt niet alleen door ontkerkelijking. Veel taken die oorspronkelijk door zusters en broeders werden vervuld, worden nu verzorgd door andere instanties: hospice, zorg en wonen voor ouderen of mensen met een beperking, bezinning, scholen en opleidingen. Functies die mooi aansluiten bij wat ooit vanuit het klooster werd ondernomen. In Amersfoort bevinden zich verschillende kloostercomplexen, twee daarvan zijn op de Dag van de Architectuur te bezoeken.

Landgoed Mgr. Blom
Het Amersfoortse programma start om 11.00 uur met een bezoek aan landgoed Mgr. Blom. In Buitenhuis Blom vertellen architect Jeroen Osendarp (AGNOVA Architecten) stedenbouwkundige en landschapsontwerper Tom Bullens (Vollmer+partners) hoe ze vormgeven aan de transformatie van het landgoed en de rol van de nalatenschap van de zusters daarbij. Hierna volgt een rondleiding (onder voorbehoud).

Lunch door het COA
Na de presentatie en rondleiding wordt in Buitenhuis Blom een lunch verzorgd door het naastgelegen COA (Centraal orgaan Opvang Asielzoekers). Levi Heijnen (Bijzondere Plekken) vertelt over zijn rol als kwartiermaker in Buitenhuis Blom. Vanwege de voorbereiding worden mensen verzocht zich vooraf aan te melden voor de lunch. (€7,50 per persoon).

Ik meld me aan voor de lunch

Klooster Onze Lieve Vrouw ter Eem
Om 13.30u krijgt het programma vervolg in het fraaie kloosterterrein van Onze Lieve Vrouw ter Eem. ZEEP Architects and Urban Designers werkt sinds 2020 aan de herontwikkeling van dit grote kloostercompex (26.000 m2). Architect Jan Poolen vertelt over hoe hij met zijn ontwerp toewerkt naar een transformatie van het klooster tot een micro-stad. Tijdens de rondleiding toont hij de fraaie kwaliteiten van het bijzondere klooster(terrein)


Datum: 15 juni 2024
Start: 11.00; Locatie: Buitenhuis Blom, Barchman Wuytierslaan 51 (Dit is naast Het COA)
Lunch: 12.30 u wordt verzorgd door het COA (vooraf aanmelden);
Vervolg: 13.30  Klooster Onze Lieve Vrouw ter Eem;
Einde: 15.00 uur. 

Advies: Kom op de fiets!

De Dag van de Architectuur is een landelijk evenement, dat in vele steden en regio’s lokaal wordt georganiseerd. Elke stad en regio heeft het programma anders ingevuld, ook de datum kan afwijken. Zie de landelijke website en lokale partners voor actuele informatie. 

FASadE agendeert / Lees meer
FASadE gaat in gesprek over hedendaagse vraagstukken in de stad. Opgaven met betrekking tot architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp worden aangekaart en uitgelicht in debatten, lezingen en excursies. Kijk in onze agenda voor een overzicht van onze activiteiten!