Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap

FacebookVimeopodcastInstagramLinkedinNewsletterEnglish

 

Leer Jong FASadE kennen: Lotte Grootendorst

Al sinds mei 2022 is Lotte te vinden bij de Jonge Honden. Ze heeft Ruimtelijke Ontwikkeling gestudeerd aan Hogeschool Saxion in Deventer en is momenteel als assistent ontwerper aan het werk bij IMOSS - Stedenbouw, Landschap, Buitenruimte in Amersfoort. 

Hoe ben je bij de Jonge Honden terecht gekomen?

Ik ben in contact gekomen met de Jonge Honden bij een Young professional borrel, die de Jonge honden twee keer per jaar organiseren. Ik vond het hier super leuk om mijn indirecte collega's van andere bureaus te ontmoeten, die ook wonen of werken in Amersfoort. Die avond hebben we het gehad over hoe het bij elkaar op kantoor gaat en wat onze kijk is op het vakgebied. Op de borrel besloot ik dat ik me graag wilde aansluiten om vaker met een groep jonge ontwerpers hierover te sparren.

Tegelijkertijd vind ik het belangrijk om stedenbouw, architectuur, landschap of interieur bij de inwoners van Amersfoort onder de aandacht te brengen door bijvoorbeeld de Stadsbouwprijs mee te organiseren. Elk jaar maken we Amersfoort een stukje mooier. Dit doen we samen met bewoners en ontwerpers. Dit mogen we best vieren en stil staan bij de nieuwe ontwikkelingen waar we allemaal van genieten.

Je zegt dat je het belangrijk vindt om stedenbouw architectuur, landschap op interieur onder de aandacht te brengen. Zijn er nog andere onderwerpen die wat jou betreft hoog op de agenda mogen staan? 

Een onderwerp waar ik meteen aan denk is de verdichtingsopgave en daarbij het mobiliteitsvraagstuk en het autogebruik dat hieraan gekoppeld is. Zelf rijd ik ook auto en stiekem wil ik ook graag de auto voor mijn bestemming parkeren, maar tegelijkertijd vind ik het belangrijk om na te denken over hoe we de stad meer kunnen beleven zonder de auto. Andere middelen kunnen ook worden ingezet om goed op de plaats van bestemming te komen.

Heb je wel eens aan een project gewerkt waarin dit mobiliteitsvraagstuk speelt?

Momenteel werk ik mee aan een stedenbouwkundige ontwikkeling vlak bij een stationslocatie. Hier spelen natuurlijk verschillende vraagstukken, maar één daarvan is hoe de auto een rol speelt in een gebied waarbij het openbaar vervoer om de hoek is. Ik vind het interessant om hierover na te denken, omdat het iets zegt over hoe belangrijk we de auto vinden om ergens te komen. Vooral om snel ergens te komen. Ik zou dat graag anders zien. Ik vind het bijvoorbeeld bizar dat op sommige plekken in Nederland nieuwbouw vlak naast het station wordt gefaciliteerd met grote parkeervoorzieningen. Dit moet toch ook anders kunnen.

Zin in een nieuwsbrief vol architectuur, stedenbouw en landschap?   Meld je aan

FASadE agendeert / Lees meer

Agenda