Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap
Elise van der Linden, 'Constellatie', Gips, kunststof, hout, 2015

Tip: Equilibrium - Van 't Hoog en Van der Linden

Voor de tentoonstelling 'Equilibrium' heeft het Mondriaanhuis Elise van der Linden en Henriëtte van 't Hoog gevraagd om zich te laten inspireren door Mondriaans zoektocht naar evenwicht. Het resultaat is nu te zien, samen met een selectie van eerder werk van beide kunstenaars.

Piet Mondriaan leefde in een turbulente tijd waarin twee wereldoorlogen plaatsvonden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de kunstenaar steeds op zoek was naar harmonie en evenwicht. Mondriaan zocht in zijn abstracte composities naar de juiste balans tussen lijnen en kleurvlakken. Voor hem was het evident dat evenwichtige kunst kan bijdragen aan meer harmonie in de wereld. Hij was ervan overtuigd dat wanneer de neoplastische principes zouden worden toegepast in het dagelijks leven, dit een helende werking op de samenleving zou hebben. Om dit te demonstreren paste de kunstenaar zijn artistieke en levensbeschouwelijke ideeën toe op zijn eigen woon- en werkruimtes. In zijn beroemde ateliers in Parijs en New York experimenteerde de kunstenaar met ruimte, compositie en het bereiken van harmonie. Deze ateliers waren voor velen een grote inspiratiebron.   

Uitgaande van dit gegeven heeft het Mondriaanhuis de kunstenaars Henriëtte van ’t Hoog en Elise van der Linden uitgenodigd om te onderzoeken wat evenwicht voor hen betekent. In de roerige tijden waarin we nu leven, is het zoeken en vinden van balans opnieuw een zeer relevant thema.  Beide kunstenaars kregen een expositieruimte toebedeeld, die zij geheel naar hun eigen hand hebben gezet. Daarbij zijn ze ook uitgenodigd om ‘buiten de lijntjes’ te gaan. Tevens worden zij aangemoedigd om niet alleen een relatie aan te gaan met werk en gedachtegoed van Mondriaan, maar ook om een eventuele wisselwerking tussen elkaars werk te onderzoeken. In de video vertellen Elise en Henriëtte meer over hun manier van werken: 

 

Henriette van 't Hoog, 'Spandrel XV', muurschildering, 2020
FASadE agendeert / Lees meer
FASadE gaat in gesprek over hedendaagse vraagstukken in de stad. Opgaven met betrekking tot architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp worden aangekaart en uitgelicht in debatten, lezingen en excursies. Kijk in onze agenda voor een overzicht van onze activiteiten!