Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap

Jane's Walk De Hoef

Zaterdag 18 juni was het de landelijke Dag van de Architectuur, met als thema “(t) Huis”.

In Amersfoort pakte FASadE dit thema op in relatie tot Het Hoefkwartier: de nieuwe stadswijk van Amersfoort. Onderdeel van het prgramma op deze dag was een Jane's Walk over de Hoef, georganiseerd door Eugène Zaaijer van het Celsiushuis. Een Jane’s Walk is geen toeristische tour, het is meer een gesprek dat wandelend wordt gevoerd. Een afwisselende en verrassende ronde door oude en nieuwe buurten waarbij al wandelend wordt gesproken over de beleving van publieke plekken onderweg. Geïnspireerd door de activiste Jane Jacobs worden Jane's walks wereldwijd georganiseerd. FASadE organiseerde eerder verschillende Jane's walks door andere Amersfoortse wijken en voegt daaraan nu de Hoef toe. 

Bewoners van het Hoefkwartier zijn nu nog pioniers in deze wijk in transitie. Het kantorenpark wordt omgevormd tot stadswijk. De inrichting van de wijk is volledig auto-gericht geweest. Trottoirs houden plotsklaps op. Er staan gebouwen leeg en bijna alle grond is in private handen. "De omgeving moet ommetje-waardig worden" merkte één van de bewoners op. De lange zichtlijnen die zo kenmerkend zijn voor Amersfoort leiden tot Het Hoefkwartier maar lopen daar stuk op kantoorgebouwen.  "De wijk mag groener, maar liever nog bloemrijker en meer divers. het onderhoudsarme groen zet nu de toon".  

dsd
FASadE agendeert / Lees meer
FASadE gaat in gesprek over hedendaagse vraagstukken in de stad. Opgaven met betrekking tot architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp worden aangekaart en uitgelicht in debatten, lezingen en excursies. Kijk in onze agenda voor een overzicht van onze activiteiten!