Naast haar werk als architect bij 9graden architectuur zet Hannah zich actief in voor Jong FASadE. Ze vindt het belangrijk dat er een breed aanbod is aan culturele en maatschappelijke activiteiten op het gebied van stedenbouw en architectuur én zet zich hiervoor in bij Jong FASadE.
Je hebt een hele tijd in Zwolle gewoond en gewerkt. Je woont er nog steeds maar werkt in Amersfoort bij 9graden architectuur. Welke kennis neem jij mee van Zwolle naar Amersfoort?
Na de bachelor Bouwkunde en master Architectuur aan de TU Delft afgerond te hebben, ben ik aan de slag gegaan bij BDG Architecten in Zwolle. Hier heb ik in totaal 4 jaar gewerkt. Daar heb ik ook de zelfstandige route van de BEP (Beroepservaringsperiode) gevolgd. Ik ga in Zwolle vaak naar activiteiten van Architectuur Podium ZAP en merk dat je daardoor meer mensen en initiatieven in de stad leert kennen. Dat is waardevol als stadsbewoner én architect. Omdat ik Amersfoort graag beter wil leren kennen en graag ook in de stad wil gaan wonen, leek Jong FASadE me een leuke manier om leeftijdsgenoten te leren kennen en tegelijkertijd te kunnen bijdragen aan de stad.
Hoe zou je het programma van (Jong) FASadE willen gebruiken om bij te dragen aan de stad?
Sinds kort besteden we meer aandacht aan meningsvorming en uitwisseling van ideeën onderling. FASadE-activiteiten zijn een middel om goede architectuur onder de aandacht te brengen en zorgen voor uitwisseling tussen leeftijdsgenoten en stadsgenoten. Aandacht voor lokale architectuur en goede bouwinitiatieven in de stad is belangrijk. FASadE-programma draagt bij aan de naamsbekendheid voor de stad en aan de ontwerpbureaus die er zijn.
Waar moet hedendaagse 'goede' architectuur zich volgens jou aan kenmerken?
Ik vind het heel belangrijk dat de gebouwde omgeving waarin we wonen en leven goed ontworpen en duurzaam is. De ruimtes waarin we dagelijks doorbrengen hebben namelijk een grote invloed op ons welbevinden en kunnen ervoor zorgen dat we ons prettig voelen. Ze beïnvloeden hoe mensen zich voelen, hoe ze samenwerken en wat ze beleven. Daar wil ik graag aan bijdragen: milieubewust bouwen. Ik noem specifiek milieubewust, omdat ik duurzaamheid en circulariteit inmiddels lastige begrippen vind die te vaak worden gebruikt. Milieubewust betekent gezond voor mens, milieu en klimaat. Een bouwwijze die de aarde niet schaadt en waar we nog vele jaren mee vooruit kunnen.