Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap
Foto: Dirk Verwoerd

Nieuwe architectuurroutekaart gereed

FASadE richt zich dit jaar op architectuur uit de jaren '60 en '70, onder andere met een nieuwe architectuurroutekaart langs structuralistische bouwwerken in Amersfoort, Hoevelaken en Leusden. De routekaart vormt een mooi vervolg op de routekaarten die FASadE eerder maakte langs het werk van stadsarchitecten Van der Tak (zakelijk expressionisme jaren ’30 en ’40) en Zuiderhoek (wederopbouw jaren ’50). De routekaart is geïllustreerd met beeldmateriaal van fotograaf Dirk Verwoerd die de projecten de afgelopen weken onder andere met drone-fotografie heeft vastgelegd. 

Bij de routekaart wordt een opdrachtboekje voor kinderen samengesteld door FASadE, zodat de route ook in gezinsverband en coronaproof kan worden ondernomen. Verschillende fondsen zijn door FASadE benaderd om met een tentoonstelling en een magazine nog verder in te kunnen gaan op deze bijzondere architectuurperiode. Daarbij wil FASadE niet alleen terugkijken, maar ook de overeenkomsten met de huidige woonopgave laten zien. De routekaart is mede mogelijk gemaakt door financiele bijdrage van het VSB-fonds, het kfHeinfonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds, vrienden van BOEi, gemeente Amersfoort en gemeente Leusden.

"Leuk initiatief om op deze manier architectuur onder de aandacht te brengen"

Foto: Dirk Verwoerd
COVID 19 en FASadE
COVID - 19 en FASadE / Lees meer
De COVID-19 crisis raakt iedereen. Met een aangepast programma blijft FASadE inspireren. Gezien de huidige ontwikkelingen laat FASadE programma alleen doorgang vinden als de 1,5m afstand goed gehandhaafd kan worden. Op eigen gelegenheid kun je op stap gaan met de architectuurroutekaarten langs het werk van stadsarchitecten C.B. van der Tak of D. Zuiderhoek. Binnenkort is er de Spiegelexpeditie.