Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap

Publieksfavoriet bekend!

Ruim tweeduizend mensen brachten hun stem uit voor de Stadsbouwprijs 2020, een initiatief van FASadE. Van de vijfentwintig ingezonden projecten kreeg het familie-erf aan de Zeldersteweg de meeste stemmen. Het Amersfoortse ontwerpbureau OOKarchitecten ontving de publieksprijs uit handen van wethouder Astrid Janssen op het erf van de prachtig gerenoveerde en gerestaureerde boerderij.


Filmpje is gemaakt door Onne Stuur van Smulders Audiovisueel

OOKarchitecten
Architect Robin van Rossum is blij met de prijs. Hij benadrukt dat de directe samenwerking met de opdrachtgevers, de afdeling Monumentenzorg van de gemeente, de landschapsarchitect èn de interieurontwerper belangrijk is geweest voor de totstandkoming van de hoogwaardige familiewoning. Niet alleen de boerderij, maar ook het erf en de bijgebouwen werden aangepakt. Door de combinatie van een grondige restauratie en de toevoeging van eigentijdse, subtiel gedetailleerde elementen is het geheel getransformeerd tot een prachtig familie-erf. De bestaande opstal is deels gesloopt en teruggebouwd waardoor een ensemble is ontstaan van familiewoning, lange stallen, een garage en een kapschuur. 

Voorbeeldig
De transformatie van een boerenerf tot een erf met een andere invulling is een actuele opgave. Met de hoge mate van precisie en aandacht voor detaillering waarmee het erf aan de Zeldertseweg is uitgevoerd, legt OOKarchitecten de lat hoog. Het maakt het erf tot een inspirerend voorbeeld voor andere boerenerven die hun oorspronkelijke functie verliezen en voor nieuw gebruik geschikt worden gemaakt. OOKarchitecten deelt de eer met de opdrachtgevers Gelderblom, Karbouw bouwonderneming, Haklander interieurbouw, Heart for Gardens en Robin Gelderblom Interior Design & Styling, want het project aan de Zeldertseweg is een echte teamprestatie geweest.

Vakjurering uitgesteld
Het was de bedoeling dat met de publiekswinnaar ook de door de vakjury aangewezen winnaars bekend zouden worden gemaakt. Helaas is de vakjurering door FASadE uitgesteld in verband met de Corona-maatregelen. In het voorjaar van 2021 hoopt FASadE hieraan vervolg te kunnen geven.

De Stadsbouwprijs
Met het uitreiken van de Stadsbouwprijs wil FASadE projecten in het zonnetje zetten die de stad mooier, aangenamer en beter maken. De ingezonden projecten vormen een inspirerend overzicht. Het is nadrukkelijk de bedoeling dat bij de beoordeling van projecten niet alleen wordt gekeken naar de architectonische schoonheid, maar ook naar de bijdrage die een project op andere vlakken levert, zoals bijvoorbeeld aan de openbare ruimte of aan circulariteit. FASadE heeft de ambitie om de Stadsbouwprijs tweejaarlijks uit te reiken. 

 

FASadE agendeert / Lees meer
FASadE gaat in gesprek over hedendaagse vraagstukken in de stad. Opgaven met betrekking tot architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp worden aangekaart en uitgelicht in debatten, lezingen en excursies. Kijk in onze agenda voor een overzicht van onze activiteiten!