Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap

Stadsbouwprijs Amersfoort 2022

Bekijk de filmpjes van de winnaars editie 2022 gemaakt door Your Movies en klik voor alle ingezonden projecten voor 2022.


Opzet
Projecten die de stad beter, mooier en gezonder maken zijn het waard om bekroond te worden. FASadE, het Amersfoortse forum voor stedenbouw, architectuur en landschapsontwerp organiseert daarom de Amersfoortse Stadsbouwprijs 2022 De Amersfoortse Stadsbouwprijs wordt iedere twee jaar uitgereikt aan een bureau of een samenwerkingsverband van verschillende (ontwerp)bureaus. Projecten op het vlak van stedenbouw, architectuur, landschapsontwerp en interieur en combinaties van deze disciplines kunnen ingezonden worden. De projecten moeten zijn opgeleverd tussen 1 januari 2020 en 31 december 2021. De Amersfoortse Stadsbouwprijs kent een publieksprijs en drie juryprijzen in de categorieën S, M en L op basis van de grootte van de voetafdruk van het project. Aanmelding is gesloten.  

Brede blik
Met de Stadsbouwprijs wil FASadE nieuw ontworpen ruimtelijke kwaliteit benadrukken en bij het grote publiek onder de aandacht brengen. Het draait daarbij om waardering vanuit een breed perspectief. Een goed project is meer dan de som der delen. Bij de waardering van projecten wordt niet alléén gekeken naar de schoonheid. Aandacht is er ook voor de bijdrage van een gebouw, plein, park of interieur aan bijvoorbeeld de publieke ruimte, de circulaire economie of de woningdiversiteit in Amersfoort 

Publieksprijs
Alle ingezonden projecten zullen worden getoond op de website van FASadE. Via een stemmodule kan het publiek hierop een stem uitbrengen in de maand september. De publieksprijs wordt uitgereikt aan het project dat in die categorie als best beoordeeld wordt door het publiek. In de vorige editie brachten Amersfoorters in grote getalen hun stem uit. Dit succes hoopt FASadE in 2022 te evenaren. Zowel de vakprijzen als de publieksprijs worden op 13 oktober 2022 uitgereikt.

Vakjury

De Jonge Honden van FASadE zullen samen met de programmaraad en stadsbouwmeester Micha de Haas uit de inzendingen een voorselectie maken voor de vakjury. Voor de editie 2022 is de vakjury samengesteld in samenwerking met collega-architectuurcentrum Het Rondeel uit Deventer. Een frisse blik op de Amersfoortse praktijk wordt zo gewaarborgd. Naast juryvoorzitter Hugo de Clercq (architect) bestaat de vakjury uit Doesjka Majdandžić (stedenbouwkundige), Martin Kleine Schaars (architect), Jantine Schinkelshoek (landschapsarchitect) en Cris Zijlmans (projectontwikkelaar).

En de prijs zelf? Dat is bovenal brede waardering voor het vakmanschap en het vermogen tot samenwerking van ontwerpteams. Met de Stadsbouwprijs wil FASadE dat de integrale kwaliteit van nieuwe stukken Amersfoort wordt gezien en gewaardeerd. De prijs wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Amersfoort. Ruimtelijke kwaliteit moet je vieren!

Wil je weten welke projecten in de editie 2020 werden ingezonden? Klik dan hier.

FASadE agendeert / Lees meer
FASadE gaat in gesprek over hedendaagse vraagstukken in de stad. Opgaven met betrekking tot architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp worden aangekaart en uitgelicht in debatten, lezingen en excursies. Kijk in onze agenda voor een overzicht van onze activiteiten!