Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap

Stadsbouwprijs Amersfoort 2024

Er zijn 26 projecten ingezonden voor de Stadsbouwprijs Amersfoort 2024! Vanaf september kunt u stemmen voor de publieksprijs.

Opzet
Projecten die de stad beter, mooier en gezonder maken zijn het waard om bekroond te wordenFASadE organiseert daarom de Amersfoortse Stadsbouwprijs 2024, mede mogelijk gemaakt door de gemeente Amersfoort. De Amersfoortse Stadsbouwprijs wordt iedere twee jaar uitgereikt aan een bureau of een samenwerkingsverband van verschillende (ontwerp)bureaus. Projecten op het vlak van stedenbouw, architectuur, landschapsontwerp en interieur en combinaties van deze disciplines kunnen ingezonden worden. De projecten moeten zijn opgeleverd tussen 1 januari 2022 en 30 juni 2024. De Amersfoortse Stadsbouwprijs kent een publieksprijs en drie juryprijzen in de categorieën Small, Medium en Large op basis van de grootte van de voetafdruk van het project.

Brede blik
Met de Stadsbouwprijs wil FASadE nieuw ontworpen ruimtelijke kwaliteit benadrukken en bij het grote publiek onder de aandacht brengen. Het draait daarbij om waardering vanuit een breed perspectief. Een goed project is meer dan alleen mooi of functioneel. Bij de waardering wordt dus niet alléén gekeken naar de schoonheid van projecten. Aandacht is er ook voor de bijdrage van een gebouw, plein, park of interieur aan bijvoorbeeld de publieke ruimte, de circulaire economie of de woningdiversiteit in Amersfoort 

Vakjury
De ontwerpers van Jong FASadE zullen samen met de programmaraad en stadsbouwmeester van Amersfoort Micha de Haas uit de inzendingen een voorselectie maken voor de vakjurering. Voor de editie 2024 is de vakjury samengesteld door collega-architectuurcentrum BLASt uit Breda. Een frisse blik op de Amersfoortse praktijk is zo gewaarborgd. Naast juryvoorzitter Gert-Martijn Zwartsenburg (voorzitter Stichting BLAStbestaat de vakjury uit Damaris Kennes-Verleun (projectleider Stedelijke ontwikkeling bij Gemeente Tilburg), Harold van den Broek (expert ontwerp Openbare Ruimte), Anneke Luijten-Klaassen (ontwikkelmanager bij WonenBreburg) en Mark Buijs (projectleider Omgevingswet Gemeente Breda).

Publieksprijs
Alle ingezonden projecten zullen worden getoond op de website van FASadE. Via een stemmodule kan het publiek hierop een stem uitbrengen in de maand september 2024. De publieksprijs wordt uitgereikt aan het project dat in die categorie als best beoordeeld wordt door het publiek. In de vorige editie brachten mensen in grote getalen hun stem uit. Dit jaar gaat FASadE voor een nog groter publieksbereik! Zowel de vakprijzen als de publieksprijs worden op 17 oktober 2024 uitgereikt.

En de prijs zelf? Dat is bovenal brede waardering voor het vakmanschap en het vermogen tot samenwerking van ontwerpteams. Met de Stadsbouwprijs wil FASadE dat de integrale kwaliteit van nieuwe stukken Amersfoort wordt gezien en gewaardeerd. De prijs wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Amersfoort. Ruimtelijke kwaliteit moet je vieren!

Wil je weten welke projecten in de voorgaande edities werden ingezonden? Klik dan hier voor 2022 en hier voor 2020.

vakjury uit Breda inzendingen 2022
FASadE agendeert / Lees meer
FASadE gaat in gesprek over hedendaagse vraagstukken in de stad. Opgaven met betrekking tot architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp worden aangekaart en uitgelicht in debatten, lezingen en excursies. Kijk in onze agenda voor een overzicht van onze activiteiten!