Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap
villa De Wachter

TIP: Gluren bij de buren architips 2024

Aankomend weekend is het zo ver, op zondagmiddag 4 februari 2024 zal het amateurkunstfestival Gluren bij de Buren plaatsvinden in 24 gemeenten door heel Nederland, waaronder in Amersfoort en Hoevelaken. Met optredens van lokale acts in meer dan 100 woningen verspreid over de gemeente. Het programma is te vinden op www.glurenbijdeburen.nl/programma

Het is het 16e jaar dat Gluren bij de Buren plaatsvindt in Amersfoort en er staat een bomvol programma klaar. In de Amersfoortse tuinen kunnen bezoekers zich zondag tussen 13:00 en 18:00 uur laven aan optredens van cabaret, hiphop, koren, singer-songwriters of theater. Alle optredens zijn gratis toegankelijk en reserveren is niet nodig. De optredens duren een half uur zodat er meerdere optredens bijgewoond kunnen worden. Bezoekers kunnen op de website een route uitstippelen om te printen of te delen met vrienden, familie en buren. Je kunt natuurlijk kiezen op basis van acts, maar ook op Architectuur! 

Vier architips van FASadE: 

- Villa de Wachter uit 1929 door architect Hendrik Wijdeveld, aan de Heijelaan 2 te Amersfoort

Chansons enchantées (betoverende liederen) door Reinhard den Toom (piano), Yvonne Jansen (dwarsfluit) en Christy Pach (zang). Zij vormen samen een ensemble dat zich graag uitleeft in klassieke muziek. 

- Woning in de Bloemenbuurt (1956-1957) aan de Lambert van Noortstraat 65 te Amersfoort. Architect David Zuiderhoek. Zorgvuldig ontworpen naoorlogse wederopbouw architectuur. 

Sub.divided is een band van jongvolwassenen met zelfgemaakte muziek. De genres verschillen van rock/blues tot indie/pop. 

Big Myke is een jonge hiphopartist uit Amersfoort en treedt op in eigen huiskamer. Hij schrijft eigen nummers en maakt melodieuze beats met een old school kantje door middel van de drums. 

- Schip Tiberius in de Eemhaven - (naast Kwekersweg 7). Architect Aad Trompert. Fraai ontworpen woonboot.  

Trio bestaande uit de vertellers Alex Otto en Elja Algra, begeleid door klassiek gitarist Harm Martens. Zij brengen een aantal nederlandstalige gedichten en verhalen. Deze worden muzikaal ondersteund door klassiek gitaar. 

- Woningbouwcomplex Kyftebeltlaan (1966-1975) te Hoevelaken. Architect Jan Verhoeven. Bijzondere post'65-woonbuurt die te scharen is onder de architectuurstroming "Het Structuralisme". 

The Singing Lady of Hoevelaken is een creatieveling die actief is op diverse fronten. Met haar stem raakt ze met mooie ballads de juiste snaar van haar publiek. En met haar popsongs krijgt ze keer op keer een glimlach op ieders gezicht.

naoorlogse woningbouw door David Zuiderhoek, foto: Beumer woonboot Tiberius, ontwerp Aad Trompert Kyftenbeltlaan, foto: Dirk Verwoerd
FASadE agendeert / Lees meer
FASadE gaat in gesprek over hedendaagse vraagstukken in de stad. Opgaven met betrekking tot architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp worden aangekaart en uitgelicht in debatten, lezingen en excursies. Kijk in onze agenda voor een overzicht van onze activiteiten!