Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap

Winnaars Amersfoortse Stadsbouwprijs 2020 bekend!

Op 1 april 2021 heeft de vakjurering van de Amersfoortse Stadsbouwprijs 2020 dan toch plaatsgevonden! Van uitstel door de Corona-maatregelen kwam geen afstel, maar wel een andere opzet voor de jurering. Uit de ingezonden projecten heeft de vakjury na rijp beraad drie winnaars gekozen. In het filmpje, dat een indruk schets van de jurering, maakt de voorzitter van de vakjury, Gabriël Verheggen, de winnaars bekend:

Ging het filmpje te snel? Hier kun je rustig de projecten nog eens bekijken, de vakjurering betrof alleen de genomineerden.

In categorie S heeft Circulair Paviljoen Bloeidaal ontworpen door BLOKHUIS BRAAKMAN architectenbureau bna gewonnen. De prijs voor categorie M gaat naar de Stovestraat door architecten De Vylder Vinck Taillieu in samenwerking met Schipper Bosch. Wat betreft categorie L heeft de jury besloten dat het ensemble van het Platform en stadsplein de Oliemolenhof gezamenlijk de prijs verdient. Deze projecten zijn van ZUS Zones Urbaines Sensibles en De Nieuwe Stad B.V. en Space Encounters, in samenwerking met Schipper Bosch. Zij vormen samen een bijzonder geheel, dat volgens de jury niet losstaand beoordeeld kan worden. De prijsuitreiking zal in de komende weken plaatsvinden. FASadE wil de winnaars feliciteren en bedankt alle inzenders voor het meedoen! Daarnaast hulde voor de vakjury, voor het jureren onder beperkende omstandigheden en hulde voor De Jonge Honden die met hun enthousiasme de Stadsbouwprijs 2020 hebben geïnitieerd en tot een goed einde hebben weten te brengen.

Jurering en juryrapport
Naar aanleiding van de vakjurering heeft FASadE een juryrapport Stadsbouwprijs Amersfoort 2020 opgesteld. Hierin wordt de beoordeling van de verschillende projecten nader toegelicht. Het rapport eindigt met een aanbeveling van de vakjury.

De jury
De samenstelling van de jury is afgestemd op de multidisciplinaire strekking van de prijs en is dit jaar verzorgd door het ABC, het architectuurcentrum van Haarlem. De jury is in 2020 als volgt samengesteld: voorzitter Gabriël Verheggen, directeur Architectuurcentrum Haarlem, Willem Hein Schenk, stadsarchitect van Haarlem, Hanneke Kijne, landschapsarchitect en eigenaar van MORE-landscape, Gerrie Blok, regiomanager Ymere, Peter Rutten, architect en eigenaar pr architectenburo. De juryleden jureren één editie van de Stadsbouwprijs.

FASadE feliciteert de winnaars van harte en dankt iedereen die projecten heeft ingezonden.

COVID 19 en FASadE
COVID - 19 en FASadE / Lees meer
De COVID-19 crisis raakt iedereen. Met een aangepast programma blijft FASadE inspireren. Gezien de huidige ontwikkelingen laat FASadE programma alleen doorgang vinden als de 1,5m afstand goed gehandhaafd kan worden. Op eigen gelegenheid kun je op stap gaan met de architectuurroutekaarten langs het werk van stadsarchitecten C.B. van der Tak of D. Zuiderhoek. Binnenkort is er de Spiegelexpeditie.