Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap

Winnaars Stadsbouwprijs Amersfoort 2022 bekend!

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in De Veerensmederij zijn op 13 oktober jl. de winnaars bekend gemaakt van de Stadsbouwprijs Amersfoort 2022. Met financiële ondersteuning van de gemeente Amersfoort en met praktische hulp van De Jonge Honden van FASadE is de editie 2022 hiermee succesvol afgerond.

Naast de winnaar van de publieksprijs zijn drie winnaars aangewezen door de vakjury en twee eervolle vermeldingen toegekend aan voorbeeldige woningbouwprojecten. Van de winnende projecten zijn filmopnames gemaakt door Your Movies die hieronder te zien zijn. Ontwerpers en opdrachtgevers geven daarbij toelichting bij het ontwerp. 

Winnaar Publieksprijs: Restaurant Bij Lot door AGNOVA Architecten
De Publieksprijs is toegekend aan het project dat de meeste stemmen kreeg van de in totaal 2.500 stemmen die zijn uitgebracht: Restaurant Bij Lot, ontworpen door AGNOVA architecten (exterieur) en By Thimble (interieur). De plek wordt niet alleen door veel mensen mooi gevonden, maar ook gewaardeerd als een waardevolle ontmoetingsplek in de buurt.  

Winnaar vakprijs categorie Small: Fabriekje door Open Kaart
In de categorie Small viel het Fabriekje in de prijzen. Het is de inzending met de kleinste afmetingen, die desalniettemin van grotere betekenis wordt geacht door de vakjury. De werkplek en ontvangstruimte, ontworpen door Open Kaart, maakt de creatieve industrie zichtbaar in de achtertuin. Wat de jury betreft is het project voorbeeldig, omdat het aangeeft hoe je met simpele, heel haalbare middelen je tamelijk saaie woonomgeving een boost kan geven. Met een geraffineerde eenvoud van detailleren wordt het werken stijlvol en sympathiek teruggebracht bij het huis.

Winnaar vakprijs categorie Medium: Woonhuis Lichtenberg door 9graden architectuur
Een prachtig voorbeeld van hoe duurzaamheid ook kan is het woonhuis Lichtenberg, ontworpen door 9graden architectuur. Tussen alle grote, grotere en nog grotere villa’s in Lichtenberg is dit woonhuis bescheiden en gedurfd anders. De vakjury noemt de uitwerking subliem en heel eigen. Aan alles is gedacht en alles is mooi ontworpen, zeker ook het verfijnde interieur. Het huis is verrassend en origineel zowel in hoofdvorm als in materiaalgebruik.


  
Winnaar vakprijs categorie Large: Nationaal Monument Kamp Amersfoort door Inbo, Juurlink + Geluk en Tinker Imagineers
Vanzelfsprekend was het woord dat opkwam bij het jurybezoek aan deze beladen plek. Het ontwerpen van een opgave als deze kan bijna niet anders dan terughoudend. Het onderwerp is belangrijk, serieus en ook zwaar en verdrietig. Het ontwerp voor de uitbreiding van Kamp Amersfoort is in samenwerking tussen landschapsarchitect, architect en tentoonstellingsontwerper tot stand gekomen. Het gehele complex getuigt van groot vakmanschap, van alle drie de disciplines.

Aanbeveling jury en eervolle vermeldingen
In een aanbeveling constateert de vakjury dat woningbouw het in beoordelingen altijd moeilijk heeft. De vele randvoorwaarden, de sterk gelimiteerde budgetten, de steeds benauwender regelgeving maken dat deze gebouwen moeite hebben zich te onderscheiden. Vooral als je grote woningbouwprojecten plaatst naast kleine pareltjes slaat de vergelijking vaak door naar de laatste. Een aparte prijs voor woningbouw wordt door de vakjury bepleit. Met twee eervolle vermeldingen schenkt de jury bovendien extra aandacht aan woningbouw. De eerste eervolle vermelding is voor het woningproject Amerberg en Villa Monte, ontworpen door Urban Frameworks, ZEEP, DRPW, EVE en Deltavormgroep. Een prachtig woonmilieu met chique allure, waar landschap, architectuur en stedenbouw eendrachtig gelijk op gaan. De tweede eervolle vermelding gaat naar het CPO-project Sportfondsenbad en is ontworpen door OOKarchitecten. De extra aandacht voor materialisatie en detaillering en de vele elegante oplossingen maken dit woongebouw onderscheidend. 

Vakjury
De samenwerking met collega- architectuurcentrum Het Rondeel uit Deventer is FASadE goed bevallen. Naast juryvoorzitter Hugo de Clercq (architect) bestaat de vakjury 2022 uit Doesjka Majdandžić (stedenbouwkundige), Martin Kleine Schaars (architect), Jantine Schinkelshoek (landschapsarchitect) en Cris Zijlmans (projectontwikkelaar). 

Lees hier het juryrapport

Ode aan de Stad
De winnaars zullen vanaf 10 november te zien zijn op de tentoonstelling 'Ode aan de Stad' in het Amersfoortse Rietveldpaviljoen door 033Fotostad. FASadE kijkt tevreden terug op deze geslaagde editie van de Stadsbouwprijs Amersfoort 2022 en hoopt met de jonge ontwerpers die dan deel uitmaken van De Jonge Honden van FASadE in 2024 de derde editie te organiseren .

Het gedicht "Trek een lijn" dat stadsdichter Twan Vet speciaal voor de Stadsbouwprijs schreef is hier te downloaden. Bekijk alle ingezonden projecten voor 2022Wil je weten welke projecten in de editie 2020 werden ingezonden? Klik dan hier.

wethouder Rutger Dijksterhuis Juryvoorzitter Hugo de Clercq Winnend team uitbreiding Nationaal Monument Kamp Amersfoort
FASadE agendeert / Lees meer
FASadE gaat in gesprek over hedendaagse vraagstukken in de stad. Opgaven met betrekking tot architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp worden aangekaart en uitgelicht in debatten, lezingen en excursies. Kijk in onze agenda voor een overzicht van onze activiteiten!