Architectuurcafé woensdag 19 april 2017: Nieuwe Maaivelden – op naar een compacte en levende stad!

Locatie: Observant, Stadhuisplein 7, Amersfoort | Start: 20:00, inloop vanaf 19:30 | Toegang is gratis.

De druk op onze steden is groot. Om het groene landschap te sparen en steden meer duurzaam en evenwichtig manier te ontwikkelen, wordt meer en meer gekeken naar het toevoegen van maaivelden op andere niveaus dan de bestaande. Zo ontstaan compacte en levendige steden met een hoge stedelijke dichtheid, waar wonen, werken, winkelen en recreëren samenkomen, met ondergrondse verkeersstromen en gebieden die goed bereikbaar zijn met langzaam verkeer. Is deze ontwikkeling ook voor Amersfoort mogelijk, gezien de dringende woonopgave? Of alleen maar toekomstmuziek?

Tijdens het Architectuurcafé Nieuwe maaivelden, krijgen we vanuit diverse hoeken een interessante praktijk te zien van diverse steden binnen en buiten de landsgrenzen. De toekomst is heel dichtbij en werkt uitstekend! En Amersfoort? Hoe maken we onze stad, met zijn dringende woonopgave, ook voor de toekomst interessant, leefbaar en compact? Zijn nieuwe maaivelden ook voor onze stad in beeld?

Start van de avond: keynotespeaker Paul Roncken, ruimtelijk adviseur voor de provincie Utrecht, landschapsarchitect en verbonden aan de universiteit Wageningen, schetst vanuit meta-niveau de ruimtelijke kwaliteit en ontwikkeling van steden van de toekomst. Lees hier zijn bijdrage aan de avond. 

Aansluitend volgen presentaties vanuit de praktijk, van bureaus en personen die hun sporen hebben op het gebied van Nieuwe maaivelden hebben verdiend. Gezamenlijk schetsen zij een breed en inspirerend spectrum van wat er mogelijk is en al gebeurt op het gebied van nieuwe maaivelden. Sprekers: Tim Vermeend, directeur UCArchitects in Groningen; Ruurd Gietema, partner en Urban planner bij Kcap (lees hier zijn CV), vervangt Renske van der Stoep van architectenbureau KCAP; Chris Zwiers, partner, architect/ stedenbouwkundige bij Oever Zaaijer en de inspirerende Yosser Dekker, bekend als initiator van Roofgarden Arnhem (klik hier voor zijn CV).

Datum: woensdag 19 april 2017
Aanvang: 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur
Locatie: Observant, Stadhuisplein 7, Amersfoort
Aanmelden: niet verplicht, wel welkom via adinda.vanwely@fasade.nl