'Samen stad maken' maakt deel uit van het project 'Leren in de Metropo(o)lder'. Leren in de Metropo(o)lder is een cultuureducatieprogramma van Podium voor Architectuur en AIR Rotterdam dat jongeren verbindt met ruimtelijke ontwerpopdrachten van échte opdrachtgevers. Het programma stimuleert een wederzijds leerproces tussen jongeren en professionals, zodat beide groepen van elkaars inzichten en ervaringen kunnen profiteren.
Samen met NEOS cultuuronderwijs, Vormtaal, Gemeente Amersfoort, Waterschap Vallei en Veluwe introduceert FASadE 'Leren in de Metropo(o)lder' in Amersfoort.
Anne van der Krol ontwikkelde het lesmateriaal van dit project.
Op woensdag 6 en donderdag 7 november 2024 vond de aftrap plaats, waarbij vier technasiumklassen van ’t Hooghe Landt Museum Flehite (tentoonstelling De Stad en het Water) bezochten om inspiratie op te doen voor hun project. Bij de opdracht ligt de nadruk op landschapsarchitectuur en de leerlingen worden aangemoedigd om belangrijke kernwaarden als creativiteit, vernieuwing, experimenteren, lef en grenzeloos denken toe te passen. Ze ontwerpen een object of verbindende factor met als hoofdthema water voor een nieuwe wijk in Amersfoort, Bovenduist. Aan het eind van het project zullen de leerlingen hun ontwerpen presenteren aan de opdrachtgevers.
Foto: Linda Bouritius
Halverwege het proces op school gaf opdrachtgever - Gemeente Amersfoort - een presentatie in de klas om extra informatie te verstrekken over de ontwikkelingen van de wijk Bovenduist. Ook wethouder Tyas Bijlholt nam een kijkje bij één van de klassen.
Voor de eindpresentatie van de ontwerpen kwam de opdrachtgever langs op school wat een mooie uitwisseling tussen gemeente en leerlingen opleverde.
Eén van de gemaakte ontwerpen
Uit elke klas werd een beste ontwerp gekozen waarvan de leerlingen het ontwerp mochten presenteren tijdens 'Het Plein' bij Gemeente Amersfoort. Tijdens 'Het Plein' kunnen inwoners van Amersfoort iedere maand hun plannen, ideeën en ambities voor de stad presenteren. Meer dan 30 raadsleden gingen met de leerlingen in gesprek over hun ontwerpen. Een mooie afsluiting van het project.
Foto: NEOS Cultuuronderwijs