20 februari 2025
"Het gebouw was zijn tijd ver vooruit, of wij lopen enorm achter; het is maar hoe je ernaar kijkt",
aldus architect Jesse Mommers over het Refläkt-gebouw waar de avond plaats vindt. Het gebouw, destijds een parade-paardje voor installatietechniek, heeft 21 jaar leeggestaan maar wordt nu weer klaargemaakt voor de toekomst door Schipper Bosch. Mommers vertelt dat het gebouw zonder al te veel ingrepen weer goed is geïsoleerd. Dikker glas en gasloos dragen hier aan bij. Schipper Bosch zal zelf zijn intrek gaan nemen in het gebouw en het pand leven inblazen door voor 'vuurwerk' te zorgen volgens het motto 'Ga als een raket in Refläkt'.
Het hoofdprogramma van de avond is de presentatie van architect Daan Josée (Maas Kristinsson Architecten) over hoe duurzaam te bouwen met zo min mogelijk installatietechniek. Het geluid hield deze avond te wensen over. Maar u kunt de presentatie van Daan Josée (met notities) nog eens nalezen. Met dank aan Maas Kristinsson voor het beschikbaar stellen van de informatie.
Bekijk de presentatie van Daan Josée
Nagenoeg alle ambities die we hebben in klimaat, milieu, energie, behoud, worden vertaald in beperkende voorwaarden voor het architectonisch ontwerp. Aangezien het ondermeer de taak is van de architectuur om het leven te bevrijden van de restricties van de techniek, rijst de vraag of dat ook anders kan. Kan de wijze waarop we ontwerpen ons daarbij helpen? Zijn daar al eerder pogingen toe gedaan en zijn die weer in vergetelheid geraakt? Josée toont zijn zoektocht naar de toepassing van de machientjes in de natuur om de omvang van de instrumentele, werktuigbouwkundige gebouwtechniek te verkleinen. De natuur als assistent van de techniek.
Josée houdt een pleidooi om wat meer risico te nemen in de bouw en om in plaats van gesloten, open te bouwen, energieën uit te wisselen met de natuur. Veel bedrijven/scholen zien hier nu nog van af omdat het te onbetrouwbaar is en installateurs er niet mee kunnen rekenen. Wanneer het een paar dagen extreem warm of extreem koud is (voor Nederlandse temperaturen) is het gebouw dus ook een paar graden warmer of kouder dan we gewend zijn. Daan noemt dit een probleem dat we zelf hebben bedacht en wat in werkelijkheid helemaal niet belemmerend zou moeten zijn. Hij licht een paar projecten toe die deze ontwikkeling illustreren. Na de presentatie is er ruimte voor vragen en het doorlopen van een aantal stellingen onder leiding van architect Annelot Wartna (werkzaam bij Maas Kristinsson Architecten). Op de vraag hoe succesvol de experimenten zijn antwoordt Daan Josée open: niet alle experimenten zijn succesvol en soms is er een backup nodig. Het verhaal van Josée zet aan tot denken laten bezoekers na afloop weten. Een mooi resultaat!
Voorafgaand ging stedenbouwkundige Johan Galjaard in op de geschiedenis van het bijzondere pand.
Deze avond past bij het door Jong FASadE aangedragen jaarthema 'Grenzeloos Bouwen', waar dit jaar nog verdere invulling aan zal worden gegeven.