De komende jaren zullen duizenden woningen worden gebouwd in Amersfoort. De druk op de openbare ruimte is groot en wordt nog groter. De gemeente neemt daarom stappen om de auto terug te dringen. Het in de hele stad betaald parkeren levert momenteel verhitte discussies op. Hoe gaan mobiliteit en kwaliteit van openbare ruimte samen? Welke integrale visie op mobiliteit heeft Amersfoort? Kan met het adresseren van de mobiliteitsopgave worden voorkomen dat leefbaarheid, sociale cohesie en brede welvaart verder in het gedrang komen? Hierover ging FASadE in gesprek tijdens het architectuurcafé 'Mobiliteit en verstedelijking'.
Tijdens de avond kwamen verschillende aspecten van mobiliteit aan bod, zoals leefbaarheid, toegankelijkheid en sociale cohesie. De mobiliteitsopgave is complex en vraagt om een aanpak met visie. Want mobiliteitsgeluk voor iedereen krijg je niet zomaar voor elkaar. Like Bijlsma van het Planbureau voor de Leefomgeving vertelde over verstedelijking rondom stations en welke kansen en valkuilen daarbij spelen. Tanja Vonk van TNO ging in op de maatschappelijke impact van mobiliteit en het belang van een heldere visie.
Na twee korte inleidingen ging Patrick van der Klooster in gesprek met Like Bijlsma, Tanja Vonk, de wethouder mobiliteit Tyas Bijlholt en Jeroen Ruitenbeek, supervisor voor de plannen “langs Eem en Spoor”. De vijf gebieden die samen Langs Eem en Spoor vormen, maken een grote verandering door. Hier moet een nieuw stadsgebied ontstaan met duizenden woningen en ruimte voor werken, groen en cultuur.
De locatie van het architectuurcafé is niet toevallig gekozen. De Emmaüskerk ligt naast het Projectenhuis, waar plannen voor het gebied “Langs Eem en Spoor” worden getoond. Bezoekers van het architectuurcafé konden tijdens de inloop even binnenwandelen om kennis te nemen van de plannen. Michiel Buursen voegt daar een vrolijke noot aan toe met zijn muzikale bijdrage.