Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap
foto: Matthijs Breunissen

2024

Januari 2024 -  'Skin of Glass' met Paul Meurs
Wederom een volle grote zaal bij filmtheater De Lieve Vrouw tijdens de vertoning van de architectuurdocumentaire 'Skin of Glass'. Architect-onderzoeker Paul Meurs kent de stad Sao Paulo bijzonder goed en voorzag de film met zijn introductie van een relevant ruimtelijk en sociaal-cultureel kader. Hij sprak over de teloorgang van het optimisme dat de moderne architectuur typeerde, maar ook over hoe het moderne wonen in de jaren '20 in Sao Paulo leidde tot boeiende nieuwe woonvormen. De indrukwekkende documentaire van Denise Zmekhol toont de gevolgen van een woningmarkt waar overheidssturing vrijwel ontbreekt en particulier geld en macht domineert. 

Februari 2024 - 'Samenwonen-het verhaal van De Warren' met Sam van Zoest, Joey Hodde, Hans van Ewijk en Marianne van Omme
Het collectief wonen lijkt aan een revival te zijn begonnen. De documentaire laat het bijzondere, maar lastige proces van droom naar daad zien van een groep vrienden die in Amsterdam wooncoöperatie De Warren zijn gestart. Filmmaker Sam van Zoest en mede-initiator Joey Hodde spraken over het doel van de film en over de uitgangspunten van de wooncoöperatie, bijvoorbeeld daar waar het de uitsluiting van marktwerking betreft. Tijdens het nagesprek kwamen ook Hans van Ewijk en Marianne van Omme aan het woord, die inmiddels vijftig jaar ervaring hebben in het collectief wonen. De film was voor sommige bezoekers een feest van herkenning en voor anderen een bron van inspiratie. Een mooie avond met een uitgebreid nagesprek en waardevolle bijdrage vanuit het publiek. Meer weten over collectief wonen? Raadpleeg de publicatie 'Together: Ruimte voor collectief wonen'.

Maart 2024 - 'Amersfoort Erfgoedstad?!' met architectuurhistoricus Marinke Steenhuis en architect Gert Jan te Velde (Vanschagen Architecten) en bijdragen aan het gesprek van wethouder Rutger Dijksterhuis, stadsbouwmeester Micha de Haas, Jaap Evert Abrahamse (bijzonder hoogleraar Stad, landschap en erfgoed aan de VU Amsterdam en onderzoeker bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), Saskia Schrijer (adviseur Stad en ontwikkeling en Bert Bosman (manager wonen bij de Alliantie). Gespreksleider Anne-Marit Helmink leidde het debat over de visie op en de meerwaarde (of niet?) van erfgoed voor de toekomst. Vooraf een boeiende rondleiding door het fascinerende kantoor van RHDHV, met dank aan Johan Galjaard en Royal Haskoning DHV.

April 2024 - 'Jane's Walk Kruiskamp-Koppel' 
Onder leiding van straatfotograaf Bram Wildschut voerde de wandeling langs jong erfgoed, mooie buurtinitiatieven en kersverse nieuwbouw. De wandeling startte bij De Witte Vlinder, een plek die voor veel bewoners van betekenis is. Eén van de deelnemers maakte een verslag

FASadE agendeert / Lees meer
FASadE gaat in gesprek over hedendaagse vraagstukken in de stad. Opgaven met betrekking tot architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp worden aangekaart en uitgelicht in debatten, lezingen en excursies. Kijk in onze agenda voor een overzicht van onze activiteiten!