Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap

2021

Januari 2021 - Interview Hans Wilschut en online filmvertoning architectuurfilm 'La Nave'
De Corona-maatregelen maakten dat filmvertoning in De Lieve Vrouw niet mogelijk was. Dus vond de filmvertoning plaats via PICL en is het interview met filmmaker Hans Wilschut opgenomen in de studio.

Januari 2021 - podcast kunstmanifestatie WEEF
Van de bijeenkomst in De Elleboogkerk in het kader van kunstmanifestatie WEEF is een podcast gemaakt. 

Februari 2021 - Spiegelexpeditie in samenwerking met Kunsthal KAdE
FASadE ontwikkelde een Spiegelexpeditie en een Spiegelarchitectuurquiz langs architectuur en refelecterende oppervlaktes in samenwerking met Kunsthal KAdE. De tentoonstelling MIRROR I MIRROR was van juni t/m augustus 2021 te zien in Kunsthal KAdE. Hoewel de expeditie in eerste instantie is opgesteld bij de tentoonstelling, kan deze nogsteeds in gezinsverband worden ondernomen.

Maart 2021 - Start columnreeks in De Stad Amersfoort
Op initiatief van stadsbouwmeester Micha de Haas en FASadE is een columnreeks gestart om het belang van ruimtelijke kwaliteit in Amersfoort te onderstrepen.

April 2021 - Interview met Herman Hertzberger over Structuralisme
In het kader van het project Structuralisme in Amersfoort, Leusden en Hoevelaken is Herman Hertzberger geinterviewd over structuralisme, participatie, inspiratie, de woningopgave, de vloek van het neo-liberalisme en het belang van experimenteren. Het interview is te zien als video of te beluisteren als podcast.

Mei 2021 –  Vakjurering Stadsbouwprijs 2020-2021
Nadat de vakjurering van de Stadsbouwprijs 2020-2021 meermaals werd uitgesteld heeft deze uiteindelijk op bijzondere wijze plaatsgevonden. Online met reporters ter plekke heeft de vakjury de winnaars aangewezen. Van de prijsuitreikingen en winnende projecten zijn filmpjes gemaakt.

Mei 2021 – ‘Architectuurkaart langs structuralistische gebouwen en buurten’
In Amersfoort, Leusden en Hoevelaken zijn bijzondere projecten gerealiseerd die tot het Structuralisme worden gerekend. FASadE stelde een architectuurroutekaart samen. 

Juni 2021 - 'StrucTOER' opdrachtboekje voor kinderen gereed
Naast de eerder opgestelde architectuurroutekaart langs structuralistische projecten in Amersfoort, Leusden en Hoevelaken heeft FASadE ook een opdrachtboekje voor kinderen samengesteld. Dankzij de 'StrucTOER' is de route nu ook in gezinsverband te fietsen.

16 Juni 2021 - Architectuurfilm 'De Rijksbouwmeester - de kracht van de verbeelding' en Q&A met filmmaker André de Laat
Vanwege de beperkte zaalbezetting is de film twee keer getoond. Enthousiaste reacties uit de zaal, boeiende Q&A.

18 juni 2021 - De Dag van de Jonge Ontwerper
In Amersfoort gaan jonge ontwerpers aan de slag met de herbestemming van het huidige stadhuis. De gemeente Amersfoort heeft de casus aangedragen en stadsbouwmeester Micha de Haas verzorgt de begeleiding. Aan het eind van de middag zijn de ideeën gepitcht aan oa. Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving: Jannemarie de Jonge.

19 juni 2021 - De Dag van de Architectuur
Geen live-locatiebezoeken vanwege de Corona-maatregelen, maar wel een aantal filmpjes op initiatief van FASadE rond het landelijke thema 'Architectuur-Klimaat'. Een ervan toont de nieuwe uitbreiding van Kamp Amersfoort met een interview met het ontwerpteam.

2 t/m 19 september - Tentoonstelling 'Structuralisme in Amersfoort, Leusden en Hoevelaken'
Tentoonstelling in het Rietveldpaviljoen met foto's van architectuurfotograaf Dirk Verwoerd van structuralistische architectuur in en rond Amersfoort. De bredere context van het Structuralisme wordt in tekst en beeld geduid.

8 september 2021 - Architectuurcafé 'De toekomst van Jong Erfgoed' met Herman Hertzberger en Abel Blom. Gespreksleider: Patrick van der Klooster.
Boeiende avond over hoe om te gaan met het structuralistische erfgoed dat inmiddels de monumentwaardige leeftijd van vijftig jaar heeft bereikt. De livestream is hier terug te kijken.

11 en 12 september 2021 - Open Monumentendag
Tijdens het Open Monumentendagweekend 2021 heeft FASadE fietstochten georganiseerd langs structuralistische projecten in Amersfoort, Leusden en Hoevelaken.

12 oktober 2021 - pizza-sessie 'Huis voor de Stad'
bij gemeente Amersfoort met de Jonge Honden en architecten Joke Stolk en David Hess van Kraaijvanger Urbis over het nieuw te bouwen stadhuis in aanwezigheid van Alex de Ligt en Lotte Reijmerink.

Architectuurfilms:

- Woensdag 29 januari 2021 – ‘La Nave’ vertoond via PICL met interview Hans Wilschut

- Woensdag 16 juni 2021 – 'De Rijksbouwmeester - de kracht van de verbeelding' met Q&A André de Laat

- Donderdag 2 december 2021 – 'Building Bastille' – uitgesteld 

FASadE agendeert / Lees meer
FASadE gaat in gesprek over hedendaagse vraagstukken in de stad. Opgaven met betrekking tot architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp worden aangekaart en uitgelicht in debatten, lezingen en excursies. Kijk in onze agenda voor een overzicht van onze activiteiten!