Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap

2022

Februari 2022 - Verkiezingsdebat 'De strijd om de ruimte'
In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen gingen woordvoerders van verschillende politieke partijen met elkaar in debat. Vanwege de Corona-maatregelen is het de debat zonder publiek opgenomen.

Februari 2022 - Architectuurdocumentaire 'Building Bastille'
In samenwerking met filmtheater De Lieve Vrouw vertoonde FASadE de wervelende documentaire van Leif Kaldor, die na vertoning een spontaan applaus uit de zaal kreeg.

Maart 2022 - Architectuurcafé 'Schurend Paradijs'- over stadsklimaat
In samenwerking met Kunsthal KAdE waar de tentoonstelling 'Schurend Paradijs' te zien is organiseerde FASadE een avond over Stadsklimaat met LOLA landscape architects en hoogleraar Sanda Lenzholzer. Hoe vergroenen de stad leefbaarder en gezonder maakt, maar ook welke knelpunten het ontwerpen aan stadsklimaat kent. Vooraf konden bezoekers de tentoonstelling bekijken en was er soep van Coen, die ook een prachtige salade maakte in de vorm van een stedelijk landschap.
Dit architectuurcafe is georganiseerd in het kader van Mondriaan 150. In 2022 is het 150 jaar geleden dat Piet Mondriaan in Amersfoort werd geboren. Dat viert de stad met een Feest van de verbeelding. Tentoonstellingen, theatervoorstellingen, outdoor activiteiten en nog veel meer. Kijk voor meer informatie op mondriaan150.nl

Maart 2022 - Architectuurdocumentaire 'Architect of Brutal Poetry'
FASadE vertoonde in samenwerking met filmtheater De Lieve Vrouw de indrukwekkende documentaire over het levensverhaal van architect Hans Broos. Als vroege ‘brutalist’ ontwierp hij tal van indrukwekkende gebouwen en bewees hoe fijnzinnig je met beton kon ontwerpen. De film werd ingeleid door Martijn Haan, brutalisme-liefhebber en auteur van Oostblog.

April 2022 - Young Professionals Borrel door De Jonge Honden
Tijdens deze drukbezochte borrel hebben jonge ontwerpers uit Amersfoort elkaar beter leren kennen.

Juni 2022- Young Urban Professionals Borrel door de Jonge Honden
In een zomers zonnetje bijpraten voor de zomerstop.

Juni 2022 - Dag van de Architectuur - thema (t)Huis
In het Hoefkwartier ging FASadE in samenwerking met Het Celsiushuis en ROC Midden Nederlandop op verkenningstocht naar wat een plek tot een (t)Huis maakt. In het Campus Connect Center vond een gesprek plaats onder leiding van Eugene Zaaijer met fotograaf Rufus de Vries, kwartiermaker Ewout van der Weij , Susanne Lek (projectleider duurzaamheid ROC Midden Nederland) en Fenneke van der Vegte, (raadslid Groen Links in Leusden). Over hoe kwartiermaken het gevoel ergens thuis te horen kan bevorderen. Daarna volgde een Jane's Walk, waarbij de inbreng van pionierende bewoners verhelderend was.

Juni 2022 - Lancering van de Waterkaart
In het Rietveldpaviljoen heeft Pim Kupers (H+N+S Landschapsarchitecten) de kersverse Waterkaart Amersfoort toegelicht en aangeboden aan het Waterschap Vallei en Veluwe en gedeputeerde Rob van Muilekom van de Provincie Utrecht. Niet toevallig tijdens het kunstproject  We-are-Water door Victor Dissel. Onder begeleiding van prachtige harpmuziek door solo-harpiste Eliza Dias van het AJO en spoken Words artieste Sophie Arendsen is met 033Fotostad getoast op de verjaardag van Gerrit Rietveld.

Augustus 2022 - Opening tentoonstelling studentenplannen TU Delft voor het Rietveldpaviljoen
Een nieuwe lichting derdejaars architectuurstudenten van de TU Delft heeft in het kader van een studieopdracht de toekomstpotentie van het Rietveld Paviljoen en het Zonnehof plantsoen onderzocht. Ze hebben zich daarbij gericht op het paviljoen en de directe omgeving. De resultaten van de studieopgave zijn aan de hand van mooie maquettes en tekeningen getoond in het Rietveldpaviljoen.

Augustus 2022 - Voorselectie Stadsbouwprijs Amersfoort 2022
Pittige discussies in het Rietveldpaviljoen, maar de voorselectie voor de vakjury is gedaan door Stadsbouwmeester Micha de Haas, De Jonge Honden en de programmaraad van FASadE. Deze wordt, na de sluiting voor de publieksstemming, bekend gemaakt in oktober.

September 2022 - Amersfoortse Pracht
Het stemhokje is on tour. Stemmen voor de Stadsbouwprijs Amersfoort 2022 kan via de QR-Code. Zo brengt FASadE de Stadsbouwprijs onder de aandacht van een breed en divers publiek.

September 2022 - Architectuurcafé Industrieel Bouwen: crisisproduct of gamechanger
Adoptiecafé door SVP Architectuur en Stedenbouw ism FASadE over kansen, belemmeringen en de rol van architecten bij Industrieel Bouwen. 

September 2022 - KNB Masterclass Baksteen
Met lezingen van Michiel van Hunen (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), architect Floris Cornelisse (Happel Cornelisse Verhoeven), Lieven Nijs (BLAF Architecten) onder leiding van architect Jan Peter Wingender. Daarna de baksteentour met FASadE langs de folly's en tentoonstelling BAKSTEEN van Kunsthal KAdE.

Oktober 2022 - Uitreiking Stadsbouwprijs Amersfoort 2022
Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Veerensmederij zijn de winnaars bekend gemaakt van de Stadsbouwprijs Amersfoort 2022. Naast de Publieksprijs, waarvoor 2.500 stemmen zijn uitgebracht, zijn drie vakprijzen uitgereikt en daarnaast twee eervolle vermeldingen toegekend.

November 2022 - Architectuurcafé Baksteen Bestendig, in samenwerking met Kunsthal KAdE en naar aanleiding van de tentoonstelling BAKSTEEN.
Architecten Koen Mulder, Machiel Spaan en Tim Vekemans deelden hun visie over toekomstbestendig bouwen in baksteen. Tim Vekemans (RE-ST) pleitte daarbij voor een ruimtelijke dieet: iedere architect moet beginnen met NIET bouwen. Koen Mulder (TU Delft) ging in op de ontwikkelingen in de baksteenindustrie en de ontwerpwereld en Machiel Spaan (M3Harchitecten) sprak over zijn projecten en met name Kaap Hoorn dat geheel volgens de drystack-manier is uitgevoerd.

November 2022 - Architectuurdocumentaire 'Jacques Tati: Tombé de la lune'. In samenwerking met filmtheater De Lieve Vrouw en 033Fotostad. De film is vertoond in het Rietveldpaviljoen. Filmkenner Constant Hoogenbosch voorzag de bezoekers van achtergrondinformatie met zijn inleiding over het werk van Jacques Tati en Tati als architect van Tativille. Geheel in lijn met Tati leverden enkele technische problemen de nodige vertraging op, maar gelukkig kon de film uiteindelijk geheel worden vertoond.

Gemeenteraadsverkiezingen Amersfoortse Pracht stemhokje on tour
FASadE agendeert / Lees meer
FASadE gaat in gesprek over hedendaagse vraagstukken in de stad. Opgaven met betrekking tot architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp worden aangekaart en uitgelicht in debatten, lezingen en excursies. Kijk in onze agenda voor een overzicht van onze activiteiten!