Het bekronen van projecten die de stad beter, mooier en gezonder maken is belangrijk en stimulerend, vindt FASadE. Daarom is de Amersfoortse Stadsbouwprijs in het leven geroepen.
De ambitie is om de Amersfoortse Stadsbouwprijs iedere twee jaar uit te reiken aan een bureau of een samenwerkingsverband van verschillende (ontwerp)bureaus. Was de Architectuurprijs in het verleden in hoofdzaak op architectuur gericht, de stadsbouwprijs ambieert een waardering vanuit een breder perspectief. Een goed project is meer dan de som der delen. Bij de waardering van projecten wordt ook gekeken naar de bijdrage van een project aan de publieke ruimte of aan woning- en functiediversiteit. De integrale benadering van de leefomgeving, zoals die doorklinkt in de Nieuwe Omgevingswet, vindt zo weerklank in de Stadsbouwprijs. Met de Stadsbouwprijs wil FASadE de ruimtelijke kwaliteit die integrale plannen kunnen opleveren benadrukken en bij een breed publiek onder de aandacht brengen. De juryprijs wordt uitgereikt aan een project dat door een deskundige jury als best beoordeeld wordt op vooraf vastgestelde criteria. De juryleden jureren één editie van de Stadsbouwprijs. De publieksprijs wordt toegekend aan het project dat als best beoordeeld wordt door de inwoners van de stad.
Momenteel wordt gewerkt aan de Stadsbouwprijs voor 2022. Houd onze site in de gaten of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor de laatste informatie!
Stadsbouwprijs Amersfoort 2020
Ruim 2.000 mensen brachten hun stem uit voor de Amersfoortse Stadsbouwprijs 2020! Van de vijfentwintig ingezonden projecten kreeg het familie-erf aan de Zeldersteweg de meeste stemmen. Het Amersfoortse ontwerpbureau OOKarchitecten ontving de publieksprijs uit handen van wethouder Astrid Janssen op het erf van de prachtig gerenoveerde en gerestaureerde boerderij. In de categorie large worden twee inzendingen samen onderscheiden omdat ze volgens de jury niet los van elkaar beoordeeld kunnen worden: Het Platform door Space Encounters in samenwerking met Schipper Bosch en De Oliemolenhof door ZUS / De Nieuwe Stad. In de categorie medium valt het project Stovestraat in de prijzen door Architecten De Vylder Vinck Taillieu in samenwerking met Schipper Bosch. In de categorie small gaat de eer naar het Circulair paviljoen, ontworpen door Blokhuis Braakman architecten.
Een overzicht met alle inzendingen uit 2020 is hier terug te vinden!