Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap

2020

Dinsdag 28 januari 2020 – ‘De Toekomst van de stad I’

De Jonge Honden van FASadE hebben met studenten van de Hogeschool Utrecht een avond georganiseerd voor een in leeftijd en professie gemengd publiek over de Toekomst van de Stad. Supervisor Jeroen Ruitenbeek gaf een heldere stedenbouwkundige analyse van het stadsdeel waar de ontwikkelgebieden Langs Eem en Spoor liggen. Daarnaast kwam de invloed van Smart City op de inrichting van de stad aan bod en werd de discussie gevoed met het kaartspel '‘Designing for Controversies in Responsible Smart Cities’ (TU Twente).
Sprekers: supervisor en stedenbouwkundige Jeroen Ruitenbeek, Jan Willem Wesselink, Anouk Geenen. Discussieleider was architect en scheidend programmraadslid Jan Poolen.

De studenten Anne Hulshof, Fleur Manders, Tom Hendriks, Madelon van der Meer, Anne-Mae Holdinga en Marjolijn Ibelings van De Hogeschool Utrecht maakten een mooie aftermovie van het event. 

Donderdag 13 februari 2020 – ‘De Toekomst van Nederland'

Boeiende visie op de Toekomst van Nederland en de integrale aanpak die nodig is om van de actuele opgaven duurzame verbeteringen te maken. Met een preview van het essay 'De Toekomst van Nederland, een cultuurhistorische verkenning', waarin Alkemade in het licht van de grote vragen die op ons afkomen het belang en de aard van de achterliggende culturele thema’s beschouwt. Maurice Harteveld is vanuit de TU Delft betrokken bij de ontwerpstudie “De Stad van de Toekomst” en leidde de masterstudio die in dit kader is opgezet. 
Sprekers: Floris Alkemade, Maurice Harteveld. Gasten aan tafel: de Amersfoortse wethouders Astrid Janssen (verantwoordelijk voor RO en de Omgevingswet) en Cees van Eijk (diversiteit, toegankelijkheid en Regionale samenwerking). Moderator Patrick van der Klooster.

Zaterdag 20 juni 2020- 'De Dag van de Architectuur'

De programmering werd dit jaar vanwege de Corona-maatregelen niet landelijk werd gecoordineerd. Het thema 'Architectuur - een publieke zaak' heeft FASadE aangegrepen om filmpjes op te nemen en met QR-codes bij gebouwen te ontsluiten. Bekijk ze nu op onze Vimeo-pagina.

Dinsdag 14 juli 2020- 'Afscheid architectuurhistoricus Max Cramer'

Beluister de podcast die Corlijn de Groot in opdracht van FASadE maakte van het interview van juniorgidsen Roos en Frederique met scheidend architectuurhistoricus Max Cramer.

Vrijdag 17 juli 2020- 'Stadsbouwmeester meets De Jonge Honden'

Stadsbouwmeester van Amersfoort Micha de Haas sprak met de Jonge Honden van FASadE. Krijgen jonge ontwerpers voldoende kansen in de stad? Vanwaar de Stadsbouwprijs? Wat deed de stadsbouwmeester zelf als Jonge Hond? Wie zijn de helden in het vak toen en nu? Het werd een mooi gesprek met Jojanneke Tap, Femke Bouwknecht, Paul Versteeg, David Huijben, Jessica Wierenga en Josefine Uittenbogert met Micha de Haas. Wat FASadE betreft: wordt vervolgd.

Lancering architectuurroutekaart en Takketoer langs het werk van stadsarchitect C. B. van der Tak

De routekaart is er een in de reeks van architectuurroutes langs het werk van Amersfoortse stadsarchitecten. Speciaal voor kinderen is een opdrachtboekje samengesteld, zodat de route in gezinsverband kan worden gefietst.

Tentoonstelling Architectuurfotografie in het Rietveldpaviljoen in samenwerking met 033Fotostad

Van de alom geroemde fotografe Popel Coumou toont 033Fotostad een zestal werken waarin zij gevoelens van nostalgie en melancholie onderzoekt en hoe deze gevoelens verbonden zijn aan ruimte en locatie. Ook de jonge architectuurfotografen Björn Vijlbrief (Amsterdam) en David Pronk (Amersfoort) exposeren met hun bijzondere kijk op moderne architectuur. 

Fototentoonstelling n.a.v de Takketoer in het Rietveldpaviljoen

FASadE heeft een routekaart gemaakt langs het werk van voormalig stadsarchitect C. B. Van der Tak. Een aantal fotografen aangesloten bij 033Fotostad fietste de route.
Van de foto's van het voormalige Van Oldenbarneveltgymnasium en de openluchtschool aan de Hobbemastraat stelde FASadE een tentoonstelling samen, die door Max Cramer werd geopend.

Donderdag 8 oktober Architectuurcafe FASadE x WEEF in de Elleboogkerk

Een avond met inspirerende verhalen op het raakvlak van beeldende kunst en architectuur. Kunstenaars Maria Blaisse en Bart Lunenburg over hun werk en kunstmanifestatie WEEF en senior collectiebeheerder Dirk Steenbeek over de, deels vergeten, textielgeschiedenis van Amersfoort. Directe aanleiding is de kunstmanifgestatie WEEF die dit jaar voor het eerst plaatsvond in Amersfoort. Beluister ook de podcast die gemaakt is van deze avond of bekijk de impressie die is gemaakt voor De Stad Amersfoort.

Woensdag 28 oktober Uitreiking publieksprijs Stadsbouwprijs 2020

De prijs is door wethouder Janssen aan OOKarchitecten overhandigd bij het winnende project: de monumentale woonboerderij aan de Zeldertseweg. FASadE liet een mooi filmpje maken, dat inmiddels veel bekeken is. 


Architectuurfilms:

- Woensdag 19 februari 2020 – ‘City Dreamers’

- Donderdag 17 december 2020 - 'La Nave'- uitgesteld naar januari 2021

FASadE agendeert / Lees meer
FASadE gaat in gesprek over hedendaagse vraagstukken in de stad. Opgaven met betrekking tot architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp worden aangekaart en uitgelicht in debatten, lezingen en excursies. Kijk in onze agenda voor een overzicht van onze activiteiten!