Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap

Jonge Honden

De Jonge Honden is een enthousiaste groep recent afgestudeerde stedenbouwers, architecten en landschapsarchitecten werkzaam en/of woonachtig in Amersfoort. Als jonge ontwerpers maken zij onderdeel uit van FASadE. Ze zijn vertegenwoordigd in de programmaraad en zijn betrokken bij evenementen georganiseerd door FASadE. Daarnaast organiseren zij zelf (een aantal) evenementen met onderwerpen die zij relevant achten. Daarmee enthousiasmeren ze andere jongeren voor de evenementen die worden georganiseerd. De Amersfoortse Stadsbouwprijs is bijvoorbeeld een intiatief van de Jonge Honden. Hieronder lees je meer over de evenementen waar de Jonge Honden een bijdrage aan hebben geleverd. 

Studio Limon
De groep Jonge Honden rouleert en bestaat momenteel uit:

Annely Prins - architect bij OOK architecten
Josefine Uittenbogert - architect bij De Architecten van Team 4
Kevin van Leeuwen - ontwerper bij Haver Droeze
Lotte Grootendorst - Assistent ontwerper bij IMOSS
Tom Sibelt - architect bij OOKarchitecten

Ben je ook geinteresseerd, werkzaam en/of woonachtig in Amersfoort en niet langer dan vijf jaar geleden afgestudeerd? Neem dan contact met FASadE op! Omdat Jonge Honden na twee jaar het stokje doorgeven is er regelmatig plek voor een nieuwe jonge ontwerper. Deze Jonge Honden gingen je voor:

Andrea Fernandez - stedenbouwkundige bij SVP architectuur & stedenbouw
Femke Bouwknecht - destijds ontwerper bij ZEEP architects and urban designers
David Huijben - destijds landschapsarchitect bij Haver Droeze
Job Kerklaan - architect bij OOK Architecten
Amy Kosse - landschapsontwerper en adviseur openbare ruimte bij gemeente Amersfoort 
Paul Versteeg - architectbij AGNOVA Architecten
Jessica Wierenga-Admiraal - architect bij OOK architecten
Jojanneke Tap - architect en interieurarchitect bij OOKarchitecten

Evenementen georganiseerd door de Jonge Honden:

Young Professionals Borrels
De Jonge Honden organiseren borrels speciaal voor young professionals uit Amersfoort. Tijdens deze informele borrels delen jonge Amersfoortse ontwerpers van verschillende bureau's uit de vakgebieden architectuur, stedenbouw, landschapsontwerp en interieur hun ervaringen.

Stadsbouwprijs Amersfoort 2020 en 2022

Het bekronen van projecten die de stad beter, mooier en gezonder maken is belangrijk en stimulerend. FASadE heeft daarom de Amersfoortse Stadsbouwprijs in het leven geroepen. De feestelijke traditie van het uitreiken van een architectuurprijs in Amersfoort kreeg hiermee vervolg. De Jonge Honden hebben zich sterke pleitbezorgers getoond voor de invoering van een Stadsbouwprijs. Samen met de programmaraad van FASadE hebben zij uit de inzendingen een voorselectie gemaakt. Tijdens de vakjurering, die vanwege COVID-19 online plaatsvond, hebben de Jonge Honden bovendien een bijdrage geleverd als vlogende reporters op locatie.

Stadsbouwmeester meets De Jonge Honden
Stadsbouwmeester van Amersfoort Micha de Haas sprak met de Jonge Honden van FASadE. Krijgen jonge ontwerpers voldoende kansen in de stad? Vanwaar de Stadsbouwprijs? Wat deed de stadsbouwmeester zelf als Jonge Hond? Wie zijn de helden in het vak toen en nu? Het werd een mooi gesprek met Jojanneke Tap, Femke Bouwknecht, Paul Versteeg, David Huijben, Jessica Wierenga en Josefine Uittenbogert met Micha de Haas. Wat FASadE betreft: wordt vervolgd.

De Toekomst van de stad I
De Jonge Honden van FASadE hebben met studenten van de Hogeschool Utrecht een avond georganiseerd voor een in leeftijd en professie gemengd publiek over de Toekomst van de Stad. Supervisor Jeroen Ruitenbeek gaf een heldere stedenbouwkundige analyse van het stadsdeel waar de ontwikkelgebieden Langs Eem en Spoor liggen. Daarnaast kwam de invloed van Smart City op de inrichting van de stad aan bod en werd de discussie gevoed met het kaartspel '‘Designing for Controversies in Responsible Smart Cities’ (TU Twente).
Sprekers: supervisor en stedenbouwkundige Jeroen Ruitenbeek, Jan Willem Wesselink, Anouk Geenen. Discussieleider was architect en scheidend programmraadslid Jan Poolen.

De studenten Anne Hulshof, Fleur Manders, Tom Hendriks, Madelon van der Meer, Anne-Mae Holdinga en Marjolijn Ibelings van De Hogeschool Utrecht maakten een mooie aftermovie van het event. 

Parking Day
De Jonge Honden hebben deelgenomen aan de internationale Park(ing)day waarbij parkeerplekken voor een dag omgetoverd worden tot een plek met een andere bestemming.  De Jonge Honden wilden zo komen tot een groene stad met minder auto’s. En met resultaat! Want sinds januari 2021 is de binnenstad van Amersfoort autoluw. Het uiteindelijk doel van de wereldwijde actie is om parkeerplaatsen helemaal uit te bannen.

Urban Picknick
Kort maar krachtig dragen sprekers op de zeepkist onderwerpen aan die geangendeerd moeten worden. Op het dak van de Hogeschool Utrecht spraken: Maurits van Hoogevest (Studio SUE), Pieter Schengenga (H+N+S landschapsontwerp), Eugene Zaaijer (Urban Hub033), Dorine Lommen (manager Volkshuisvesting Portaal), Patrick van der Klooster (bpd), Loes Oudenaarde (stadsbouwmeester), Jan Poolen (ZEEP architects and urban designers), Jojanneke Tap (OOK architecten, Jonge Honden FASadE),  Herman Broekhuizen (Heilijgers), Tom de Wit (Vrienden van de Eemhaven en het Forum Flehite), Jeroen Osendarp (agNOVA architecten). De Amersfoortse kaart van Nolli biedt gespreksstof tijdens de pauzes.

Dag van de Architectuur 2019
Tijdens de dag van de Architectuur 2019 stonden er verschillende wandel- en fietsroutes op de planning. De Jonge Honden hebben deelgenomen aan de fietsroute en hun meningen met de aanwezigen gedeeld. Een mooie manier om het publiek van FASadE kennis te laten maken met de Jonge Honden!

FASadE agendeert / Lees meer
FASadE gaat in gesprek over hedendaagse vraagstukken in de stad. Opgaven met betrekking tot architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp worden aangekaart en uitgelicht in debatten, lezingen en excursies. Kijk in onze agenda voor een overzicht van onze activiteiten!