In 1916 werd de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW) opgericht. Deze school heeft als idealistische grondslag om geweld te stoppen door geestelijke vernieuwing. De School mag niet het domein zijn van één filosofische of religieuze richting, maar moet een vrij podium bieden aan alle stromingen in de westerse en oosterse filosofie en op het gebied van religie, kunst, psychologie, enz. Tot op de dag van vandaag worden op landgoed ISVW filosofiecursussen en -opleidingen gegeven in samenwerking met universiteiten en maatschappelijke instellingen. Het hoofdgebouw is ontworpen door architect K.P.C. de Bazel. De afgelopen twintig jaar heeft architect Hans Ruijssenaars (1944) gestaag verder vormgegeven aan landgoed ISVW. Het heeft tot een bijzonder architectonisch en landschappelijk geheel geleid.
Op donderdag 10 april sprak filosoof Florian Jacobs over het begrip 'vrijheid'. "Vrijheid bestaat uit zowel de toestand als de ervaring van vrijheid. Als een politieke partij zegt voor vrijheid te zijn, betekent dat vaak vrijheid voor enkelen, niet voor iedereen. Vrijheid is een luxe die tamelijk uniek is in de wereldgeschiedenis. Wij zetelen er al 80 jaar comfortabel in. Juist daarom kunnen we niet blind zijn voor de vrijheidsstrijd die anderen leveren."
Lees hier het essay 'Vrijheid is een luxe' van Florian Jacobs.
Florian Jacobs en de zaal
Na de uiteenzetting van Florian ging journalist Henk Steenhuis in gesprek met architect Hans Ruijssenaars en met wethouder Dijksterhuis. Gevraagd naar de rode draad in zijn werk gaf Hans aan dat het vooral de essentiële zaken zijn, zoals zwaartekracht die hem inspireren en die hem steeds opnieuw dwingen om zich hier toe te verhouden.
Lees hier de tekst 'Essenties' van Hans Ruijssenaars
Wethouder Dijksterhuis gaf aan: "Omgaan met vrijheid is het eerste waar je mee te maken krijgt in de ruimtelijke ordening. Soms moet je het lef hebben om te denken, nu doet een maatregel misschien pijn maar over twintig jaar is dit wel het beste wat we kunnen doen."
Aan het slot vertelde Florian dat de avond hem een nieuw inzicht bracht, namelijk dat een gebouw eigenlijk een reflectie is van een gesprek.
Gesprek tussen architect Hans Ruijssenaars en wethouder Dijksterhuis onder leiding van journalist Peter Henk Steenhuis
Voorafgaand aan de avond was er een rondleiding over het landgoed waar in werd gegaan op de ontstaansgeschiedenis en het huidige gebruik van het landgoed en De School voor Wijsbegeerte. In onderstaande video gaat Irene Edzes (programmamaker FASadE) kort in gesprek met architect Hans Ruijssenaars op landgoed ISVW. Dus als je er niet bij kon zijn schetst de video een beeld van deze bijzondere locatie.
Dit onderdeel van FASadE’s programma maakt deel uit van een breder landelijk thema: 80 jaar vrijheid. Klik hier om meer te lezen over 80 jaar vrijheid. Met dank aan de gemeente Amersfoort en de gemeente Leusden voor finaciële ondersteuning en de ISVW voor de gastvrijheid.