Terugblik: De Dag van de Stad 2018

Op maandag 29 oktober werd de tweede editie van De dag van de Stad druk bezocht. Het congres had als thema 'De stad in balans.' en vond plaats op de Wagenwerkplaats in Amersfoort. FASadE had haar standplaats in de Rijtuigenloods.

Hoe zorg je voor een goed evenwicht tussen uiteenlopende belangen in onze groeiende steden en stedelijke regio’s? Tussen bezoekers en bewoners? Tussen steen en groen? Tussen welvaart en welzijn?

Op de Dag van de Stad kwamen uit heel Nederland mensen bij elkaar die werken aan toekomstbestendige steden en stedelijke regio’s. Met meer dan honderd workshops en tal van lezingen bood de dag een uitgebreid en inspirerend programma. FASadE ging in gesprek met bezoekers. In onze eigen videobooth spraken bezoekers voor de camera over hun leukste pleinervaringen, over wat een publieke ruimte tot welkome plek maakt en welke bijdrage de stad levert aan balans in hun prive-leven. De vragen vormen een aftrap voor het activiteitenprogramma 2019 van FASadE. Daarin zal de rol van de publieke ruimte in de inclusieve stad uitgebreid worden onderzocht. 

De last-lectures lezingen waren stuk voor stuk inspirerend. Het denken vanuit de mens en vanuit solidariteit vormde een rode draad. Zo hield Robert Hammond een inspirerend betoog over de impact van een burgerinitiatief en relativeerde daarbij de grote getallen. Francien Houben pleitte voor een landelijke visie voor de woningopgave in relatie tot de mobiliteit en Ernestine Comvalius sprak over wat inclusiviteit daadwerkelijk betekent. Minister Kajsa Ollongren over stedelijk bouwen: "Het moet sneller en gerichter en ik vind het ook mijn verantwoordelijkheid om daar manieren voor te zoeken". Een samenvatting doet geen recht aan deze dag. Op naar de 3e editie!