Nieuw fotoboek: Gerrit Rietveld – Weelde van de Eenvoud

Nieuw fotoboek toont verrassend intacte huizen van Rietveld. Architect Gerrit Rietveld bouwde bijna honderd huizen. Fotograaf Arjan Bronkhorst speurde twee jaar naar de onbekende huizen van Nederlands bekendste architect. Ook de bewoners, soms nog directe opdrachtgevers van Rietveld, zijn door hem vereeuwigd in dit unieke werk.

Rietveld was als geen ander in staat om huizen van bescheiden omvang toch ruimtelijk te doen aanvoelen. Bij het ontwerpen was soberheid een van Rietvelds uitgangspunten. Hij zei in 1958: ‘Hoe groot zou de vooruitgang kunnen zijn als men eens genoeg kreeg van deze overdaad (…) en men het geluk zou vinden in de weelde der soberheid.’ Het was slechts een beperkte groep van klanten die de ‘weelde van de eenvoud’ aankon en bij Rietveld een avant-gardistisch huis bestelde. Zijn opdrachtgevers waren veelal kunstenaars, ontwerpers, musici, artsen, hoogleraren. Ondanks dat zijn hart lag bij de sociale woningbouw, beslaat zijn oeuvre voor het grootste gedeelte particuliere villa’s. Zelf leefde Rietveld nogal bescheiden en hij vond het ‘aardig’ dat hij door zijn opdrachten voor particuliere huizen leerde ‘hoe een mens hoort te wonen’.

Het boek is tevens het startsein van een initiatief om bewoners van Rietveldhuizen met elkaar in contact te brengen. Bij veel eigenaren spelen dezelfde kwesties en afwegingen over bijvoorbeeld onderhoud en restauratie. Maar ook over nalatenschap aan de volgende generatie, met hopelijk behoud van een intact Rietveldhuis voor Nederland.

In het Centraal Museum in Utrecht zijn foto’s uit het boek te zien: Van 15 november tot 17 december, in zaal Expo 4.

Fotograaf: Arjan Bronkhorst; Auteurs: Willemijn Zwikstra, Marc van den Eerenbeemt Ida van Zijl.