Archief: Documentaire ‘Experimental City’ (Chad Freidrichs, 2017)

Op de eerste lentedag een film over grootse denkers met fantastische plannen. 'Experimental City' was de openingsfilm van het Architecture Film Festival Rotterdam 2018 en vormt een prachtig vervolg op de film Citizen Jane, die we in januari in een uitverkochte zaal lieten zien.

Wetenschapper en uitvinder Athelston Spilhaus bracht in de jaren zestig van de vorige eeuw zijn futuristische ideeen onder de aandacht van een groot publiek. Zijn toekomstbeelden verschenen wekelijks als stripverhaal in de kranten en bereikten daarmee miljoenen Amerikanen. Hij bedacht het grootse plan om in landelijk Minnesota vanuit het niets een experimentele stad te bouwen: Experimental City.

Een megalomaan plan dat in de zestiger jaren werd ontwikkeld om aan te tonen dat de groeiende problemen van grote steden oplosbaar waren. Luchtvervuiling, mobiliteit, afval, energiegebruik , voor alles bood de stad een oplossing. Zelfrijdende auto’s, hergebruik van materialen, zonne-energie , een enorme koepel van Buckminster Fuller tegen klimaatsinvloeden. Een film als fascinerende reis door de tijd vol aanstekelijke sciencefiction uit de zestiger jaren die nu, vijftig jaar later, actueler is dan ooit.

Architectuurfilm Experimental City

N.B. Engels gesproken, geen ondertiteling.
Datum: Donderdag 21 maart 2019
Tijd: 19.30 uur, inloop 19.00 uur.
Locatie: Filmtheater De Lieve Vrouw, Amersfoort
Toegangsprijs: €11,- pp

Het is verstandig om vooraf kaartjes te reserveren bij de de kassa van De Lieve Vrouw, aangezien de architectuurfilm vorige keer was uitverkocht. Reserveren voor voorstellingen kan tijdens de openingstijden kassa zowel telefonisch op 033 422 65 55 als aan de kassa. De Lieve Vrouw houdt de kaarten dan vast tot een half uur voor aanvang.