Archief ‘Blade Runner’ (Ridley Scott, 1982) met inleiding door Constant Hoogenbosch

Het wordt wel de meest architectonische film aller tijden genoemd: de sciencefiction-cultklassieker 'Blade Runner' uit 1982. FASadE toont de 'Final Cut' (de filmversie zoals regisseur Ridley Scott ze eigenlijk had willen uitbrengen). Filmkenner Constant Hoogenbosch verzorgt de inleiding.

Blade Runner wordt vrijwel unaniem beschouwd als visionair meesterwerk en oneindige bron van inspiratie voor modeontwerpers, muzikanten, architecten en regisseurs wereldwijd. Met een glansrol van de onlangs overleden acteur Rutger Hauer als Roy Batty.

De film speelt zich af in Los Angeles in 2019. De wereld is door vervuiling en overbevolking in verval geraakt. De mens is de (nabije) ruimte gaan koloniseren. Om het leven in mensonvriendelijke omgevingen mogelijk te maken zijn androïden ontwikkeld. De Tyrell Corporation heeft onder het motto 'Menselijker dan de mens' de meest geavanceerde androïden gemaakt. Deze zogenaamde replicanten van de Nexus 6-generatie zijn nauwelijks van mensen te onderscheiden en worden dan ook genetisch geconstrueerd. Als na een grote opstand in een mijn het replicanten verboden wordt om naar de Aarde te reizen is het aan een speciale politie-eenheid, Blade Runners, om jacht te maken op replicanten die toch voet op de planeet zetten.
Constant Hoogenbosch (Movie Machine) is filmkenner en weet alles te vertellen over de sets, decors, locaties en gebouwen die in deze film hun sporen hebben nagelaten.

 

FASadE toont de film met De Lieve Vrouw in het kader van de tentoonstelling 'One Way Ticket to Mars' die in Kunsthal KAdE te zien is van 21 sept 2019 tot 12 jan 2020. De film maakt deel uit van een 3-delige filmcursus die Kunsthal KAdE met De Lieve Vrouw organiseert. Kaarten kunnen ook los worden gekocht.