ARCHIEF: Architectuurfilm donderdag 10 maart 2016 - 'Addicted to Every Possibility'

Donderdag 10 maart 2016 - 'Addicted to Every Possibility' - 2014 | 61 min. regie: Moon Blaisse. Documentaire over topdesigner en architect Maarten Van Severen. Voorprogramma: kort filmpje 'Home Sweet Home'.

 Addicted to Every Possibility (2014)

Gevoelig en boeiend portret van topdesigner en architect Maarten Van Severen (Antwerpen, 5 juni 1956 – Gent, 21 februari 2005). Van Severen  was een Belgische meubelontwerper en interieurarchitect met een turbulent leven. Hij kwam uit een artistieke familie: zijn vader was de abstract werkende kunstschilder Dan van Severen en zijn broer Fabiaan van Severen is ook ontwerper. Maarten Van Severen begon een studie architectuur in Gent, en ontwierp vanaf 1986 meubels. Hij wordt beschouwd als een van de weinige Belgische ontwerpers die wisten door te dringen tot de internationale designtop.

Van Severen beperkte zich niet tot het ontwerpen van meubels. Zijn interesse in de wisselwerking van meubels met de architecturale omgeving leidde tot een herhaalde samenwerking met de Nederlandse architect Rem Koolhaas en diens bureau OMA, bijvoorbeeld bij de Parijse Villa Dall'Ava, een woning in Floirac, de openbare bibliotheek va Seattle, de Casa da Música in Porto en de Nederlandse ambassade in Berlijn. Voor het Van Abbemuseum in Eindhoven van architect Abel Cahen realiseerde hij de publieksruimtes (balie, bibliotheek, auditorium, educatieve ruimte en restaurant). Zijn eerste en tevens zijn laatste integrale architectuurproject realiseerde hij voor de tweelingbroers Stefan en Kristof Boxy, een keukenpaviljoen voor hun traiteurszaak in Deurle. De stoel 0.3 staat ook opgesteld in de Gent Sint-Bataafskathedraal in een zwarte uitvoering.

Op 48-jarige leeftijd overleed Van Severen aan de gevolgen van kanker. Hij laat een van de meest bijzondere verzamelingen meubelontwerpen en architectuurprojecten ter wereld achter, maar ook vier jonge zonen die ieder een deel van zijn talenten en persoonlijkheid in zich meedragen. IDFA-favoriet.

Klik op deze link voor een clip uit de documentaire. 

Home Sweet Home (2013)

Prijswinnende korte animatiefilm van Pierre Clenet, Romain Mazevet, Stephane Paccolat, Alejandro Diaz & Valentin Lafort over een huis dat uit zijn funderingen ontsnapt en op een groot avontuur gaat. 

Klik hier voor hun officiële website.

Locatie: Theater de Lieve Vrouw

Aanvang: 19:30 

Klik op deze link om kaartjes te reserveren.

Foto's: Still frames van de documentaire, Stoel 0.3 en Villa Dall'Ava.