ARCHIEF: Architectuurcafé woensdag 20 april 2016: 'De groene stad - wat kunnen we leren van inspirerende voorbeelden wereldwijd?'

Sprekers: Keynote speaker Shyam Khandekar, stedenbouwkundige en hoofdredacteur van tijdschrift My Liveable City; Liesl Vivier, directeur BDP Khandekar Studio in Nederland en Jacqueline Verhees, landschapsarchitect van het bureau 'Verhees voor landschap'. Verhees kent Amersfoort goed, werkte aan de vergroening in het Centraal Stadsgebied van Amersfoort en ziet kansen voor verdere vergroening in Amersfoort. Jan Poolen, ZEEP, schetst in een korte inleiding de toekomstplannen van een groene Zonnehof.

Wat kunnen we leren van inspirerende voorbeelden van vergroening van steden wereldwijd? Keynote speaker Shyam Khandekar is verteller en inspirator ‘pur sang’ als het gaat om de kansen en mogelijkheden van groen in de stad en de bijzondere praktijk van vergroening van steden wereldwijd. Tijdens het Architectuurcafé zoomt Khandekar in op de waarde van groen voor de leefomgeving op zowel economisch als maatschappelijk gebied. Ook gaat hij in op oplossingen op klimatologisch en ecologisch gebied, aan de hand van diverse (inter)nationale projecten. Zo behandelt hij enkele spraakmakende voorbeelden uit India. Khandekar is sterk verbonden met de stad Amersfoort, gezien zijn rol als stedenbouwkundige van het Centraal Stadsgebied (CSG).

Co-speaker is Liesl Vivier, stedenbouwkundige en directeur van BDP Khandekar, gaat in op een case in Nieuw-Zeeland waar, door een aardbeving in 2011, het centrum van de stad Christchurch voor 80% verwoest bleek te zijn. Besloten werd om groen als bepalende drager voor de herbouw van het stadscentrum te gebruiken. Een van de speerpuntprojecten is Avon River Precinct, de oevers van de rivier Avon die over een lengte van 3,2 km door het centrum stroomt. In de ‘East Frame’, een leeg gebied met voorheen stedelijke bouwblokken maakte het team van BDP en BDP Khandekar een landschapsontwerp, samen met het lokale Opus. Met de herinrichting wordt een impuls voor de wederopbouw van de stad ingezet.  Jacqueline Verhees, landschapsarchitect en directeur van Verhees voor Landschap, reflecteert op beide verhalen, gaat in op het belang van groen als identiteitsdrager voor steden en legt daarbij de link met Amersfoort. Zie hier haar CV.

Locatie: Rietveldpaviljoen, Zonnehof 8, 3811 ND Amersfoort.
Aanvang: 20:00, zaal open om 19:30.
Het Architectuurcafé is kosteloos te bezoeken. Aanmelden is niet verplicht, maar wel welkom. Stuur een e-mail naar adinda.vanwely@fasade.nl.