ARCHIEF: Architectuurfilm donderdag 13 april 2017: The Fountainhead

Regie: King Vidor, 1949 | Donderdag 13 april 2017 | Theater de Lieve Vrouw | Aanvang: 19:20

In 1943 publiceerde Ayn Rand (Alissa Zinovievna Rosenbaum) de roman The Fountainhead. Deze roman geldt als klassieker in de wereld van de architectuur. Vijf jaar later werd het verhaal bewerkt voor het witte doek. Ook deze filmversie geniet nu de reputatie van meesterwerk. Naast het scenario dragen ook de fraaie art direction en sterke rolbezetting bij aan deze status.

Hoofdpersoon in The Fountainhead is de idealistische architect Howard Roark. Zijn ontwerpen voor moderne gebouwen zijn revolutionair en hun tijd in meerdere opzichten vooruit. Zo is hij wars van historiserende stijlelementen als Griekse zuilen en Gotische vensters, in die tijd bijna verplichte kost. Ook experimenteert hij met nieuwe materialen. Sowieso gaat de rechtlijnige Roark graag zijn eigen gang zonder zich druk te maken over de vraag of de goegemeente zijn ideeën bereid is te volgen. Veelzeggend is dan ook diens uitspraak: ,,I don't build in order to have clients, I have clients in order to build.''

Een houding die hem niet bij iedereen geliefd maakt. Het grote publiek begrijpt zijn plannen en de achterliggende gedachte doorgaans niet en ook zijn vakgenoten reageren veelal met scepsis en cynisme. Daardoor ligt Roark voortdurend in de clinch met alles en iedereen, want hij weigert nu eenmaal zijn oren te laten hangen naar traditie of publieke opinie.

De film geeft daarmee op indringende wijze het spanningsveld weer tussen individualisme en collectivisme, tussen vernieuwing en traditie, maar ook tussen bezieling en compromis. Daarnaast is in The Fountainhead een stormachtig liefdesverhaal vervlochten. Want in de eigenzinnige columniste Dominique vindt Roark een verwante ziel. Maar hun botsende karakters zorgen ook voor onderlinge irritaties.

Er is wel beweerd dat het personage van Howard Roark is gemodelleerd naar de befaamde architect Frank Lloyd Wright (1867-1959), maar dat is tegengesproken door zowel Ayn Rand (die naast de roman ook het filmscenario schreef) als Wright zelf.

Aan The Fountainhead werkten grote namen mee uit de filmwereld van de jaren veertig. Roark wordt gespeeld door tweevoudig Oscarwinnaar Gary Cooper (o.a. High Noon, Sergeant York). Verder zien we Patricia Neal en Raymond Massey. Regissseur King Vidor gold ook als gevestigde naam in Hollywood. Vermeldenswaardig is verder de stijlvolle art direction van deze film. De film noir-achtige belichting, decors en camerawerk maken The Fountainhead tot een bijzondere kijkervaring.

Aanvang: 19:20 uur
Locatie: Theater de Lieve Vrouw, Amersfoort
Reserveren: via www.lievevrouw.nl