Terugblik: Fietsexcursie Zuiderhoek 2.0

FASadE organiseerde op 20 mei de fietsexcursie 'Zuiderhoek 2.0.' Daarin stond werk van de Amersfoortse stadsarchitect David Zuiderhoek centraal. Vanwege de grote belangstelling werd er na de ochtendrit ’s middags nogmaals op de fietst gestapt.

Tekst: Johan Galjaard (excursieleider Zuiderhoek 2.0)

Zaterdag 20 mei zijn we - evenals vorig jaar – tweemaal langs het werk gefietst van David Zuiderhoek, stadsarchitect van Amersfoort tussen 1945 en 1955 en eveneens verantwoordelijk voor het structuurplan van de gemeente Leusden, de groeikern uit de jaren zestig. Zuiderhoek was ook vele jaren stedenbouwkundig adviseur van deze nieuwe gemeente en dat leidde tot twee bijzondere ruimtelijke ontwerpen, Park Rozendaal en Alandsbeek, die we beide bezochten. Zo konden we de verschillende  wederopbouwprojecten in De Kruiskamp en Randenbroek in Amersfoort vergelijken met de parkachtige woonwijken in Leusden en konden, hoezeer architectuur en stedenbouw in die twee decennia veranderd zijn.

Zowel ‘s morgens als ’s middags bestond de groep uit enthousiaste belangstellenden die vaak goed wisten waar ze naar keken. Er was de nodige deskundigheid over bouwkundige details, metselverbanden en het schuilplaatsenbesluit, waardoor gevels geen dragende functie meer mochten hebben, zoals aan het Kleine Spui en in de Bomenbuurt. Ook fietste er ’s middags een voormalige bewoner van Park Rozendaal mee, die ons smakelijke anekdotes heeft verteld over de pioniersperiode en de aanleg van een plantsoen volgens de principes van tuinarchitect Le Roy.  En evenals vorig jaar was ook Davids zoon Arthur Zuiderhoek erbij, die veel werk van zijn vader heeft gefotografeerd.

Wie meer wil weten over de voormalige stadsarchitect van Amersfoort en succesvolle architect en stedenbouwkundige verwijzen we graag naar het boek David Zuiderhoek, Componist van de ruimte (1911-1993), geschreven door Max Cramer, Anton Groot, Dorothee Segaar-Höweler en Johan Galjaard. Het verschijnt bij Uitgeverij Thoth in Bussum en ligt vanaf eind mei in de betere boekwinkels. De architectuurkaart David Zuiderhoek in Amersfoort is nog steeds verkrijgbaar bij FASadE.