ARCHIEF: 12 oktober Film & Architectuur: documentaire De Weelde van soberheid mmv. Gerrit Oorthuys

Op donderdagavond 12 oktober organiseert FASadE ism. theater De Lieve vrouw een Film & Architectuur. In het Rietveldpaviljoen wordt dan de documentaire 'De weelde van soberheid' vertoond, ingeleid door architectuurhistoricus Gerrit Oorthuys.

Nog steeds zijn er mensen die Gerrit Rietveld (1888-1964) goed gekend hebben, bevriend waren met de familie ofwel in het bureau van Rietveld medewerker of stagiair zijn geweest.

Gerrit Oorthuys, de zoon van de fameuze fotograaf Cas Oorthuys, is zo iemand. Hij liep stage bij Rietveld en kende zowel Gerrit als Truus Schröder-Schräder goed. Op donderdagavond 12 oktober vertelt Oorthuys over zijn persoonlijke ervaringen en band met Rietveld, voorafgaand aan de documentaire ‘De weelde van soberheid’, waarvan hij éen van de regisseurs is. Oorthuys doceerde lange tijd aan de TU Delft is een meesterlijk verteller. Hij weet nog talrijke anekdotes en kleurrijke verhalen over de beroemde architect en meubelmaker.

Voor de VPRO maakte Gerrit Oorthuys samen met documentairemaker Hank Onrust in 1991 de documentaire ‘De weelde van soberheid’, over het leven en werk van Gerrit Rietveld. In de documentaire komen aan de orde Rietvelds manier van werken, zijn samenwerking met andere kunstenaars en zijn lidmaatschap van De Stijl: een beweging die een universele designstijl voorstond, met de nadruk op rechte lijnen en primaire kleuren. Gerrit Oorthuys, architectuurhistoricus, leidt de film in.

Praktische info:

Datum en tijd: donderdag 12 oktober, 20.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur)
Locatie: Rietveldpaviljoen Amersfoort, Zonnehof 8
Ticket: € 8,- (incl. toegang tentoonstelling)
Kaartverkoop: bij de balie in het Rietveldpaviljoen of via reserveringen@fasade.nl