Nu te zien: ontwerpvisies toekomst Rietveldpaviljoen

In de afgelopen maanden verdiepte een selectie van zestien studenten van de TU/Eindhoven zich in de vraag naar de toekomst van het Rietveldpaviljoen in Amersfoort. De verrassende en zeer diverse uitkomsten zijn te zien in datzelfde Rietveldpaviljoen.

Het toevoegen van een programma voor een studiecentrum in, op, aan, onder, boven, door, achter, voor, naast of tegenover het Rietveldpaviljoen leverde uiteenlopende ontwerpvoorstellen op. De plannen ondervragen het paviljoen Zonnehof en zijn omgeving en de studenten roepen hiermee een discussie op over de toekomst van de plek.
Waar de een zich meer met de openbare ruimte uiteen zet, ziet de ander een uitdaging in de complexiteit van het programma of in de verhouding tot het Rietveldpaviljoen, al dan niet dienstbaar aan het iconische karakter, tot zelfs het verdwijnen van de interventie in de vorm van een afdruk van het Rietveldpaviljoen in het maaiveld, een contramal.

Bekijk alvast de ontwerpschetsen van Joan Hu en Sabine Thodes. En ook het plan De Kultuurkelder (Engelstalig) van Mark de Mare. Deze en andere voorstellen zijn ook te belijken in het Rietveldpaviljoen tijdens de tentoonstelling De Stijl voorbij. Gerrit Rietveld en de jaren vijftig. (nog t/m 22 april 2018).