ARCHIEF: Architectuurcafé woensdag 7 februari 2018: WHO CARES

Begin 2017 schreef Rijksbouwmeester Floris Alkemade de prijsvraag WHO CARES uit. Het resultaat: 174 inzendingen, waarvan twintig plannen in een tweede ronde verder werden uitgewerkt. Daaruit koos de jury vijf winnende plannen in de vorm van vijf innovatieve en toekomstgerichte visies op de Nederlandse woonwijken. Deze vijf visies zijn een antwoord op de vergrijzing en de daarmee samenhangende veranderingen in de zorg en geven een impuls aan de ruimtelijke vernieuwing van de wijken.

FASadE, forum voor architectuur en stedenbouw organiseert, in directe samenwerking  met  het atelier Rijksbouwmeester, op woensdag 7 februari 2018 een Architectuurcafé rond het thema en de uitkomsten van WHO CARES. 

De impact van de prijsvraag is groot. Het onderwerp leeft bij veel partijen en gemeenten. Het Architectuurcafé heeft een generieke benadering. Immers, veel steden kampen met dezelfde problematiek en zoeken naar oplossingen. Het aantal 65-plussers verdubbelde bijna vanaf 2014 van 2,4 miljoen naar 4,6 miljoen in 2040. Vereenzaming is het grootste risico van ouder worden. Kunnen we dat probleem met toekomstgerichte visies en initiatieven oplossen en tevens zorgen voor de ruimtelijke en duurzame vernieuwing van naoorlogse, sleetse wijken?

Tijdens de avond staan de vijf prijswinnende plannen centraal en wordt aan de hand hiervan, samen met een breed samengesteld forum, gezocht naar generieke toepasbaarheid:
Pi de Bruijn, de Architekten Cie, presenteert ‘Who Dares Carnisse 2027’, Rotterdam;
Helene Houben, Houben architectuur, presenteert ‘De wijk als (t)huis.’, Sittard-Geleen;
Peter van Assche, bureau SLA, presenteert ‘BloemkoolBurenBond en Hedendaagse Hofjes.’, Almere haven;
Berci Florian, de Vrbldng, presenteert ‘Expeditie Almere Haven’, Almere Haven;
Wieteke Nijkrake, NOHNIK architecture and landscapes, presenteert ‘Care 2 Share Oosterparkwijk’, Groningen’.

Forum: Floris Alkemade, Rijksbouwmeester; Fleur Imming, wethouder Amersfoort; Anneke Nijhof, conceptontwikkelaar FAME; Onno Bremmers, Woonzorg Nederland; Endry van Velzen, De Nijl Architecten; Rob Hoogma (voorzitter Raad van Bestuur Siza) en Achmed Baadoud (voorzitter dagelijks bestuur stadsdeel Nieuw-West, Amsterdam).

Moderatoren: Rutger Oolbekkink en Guido Wallagh, INBO

Block the date !
Architectuurcafé WHO CARES
Woensdag 7 februari 2018 |  20.00 uur, inloop 19.30 uur.
Locatie: Rietveldpaviljoen, Zonnehof 8 Amersfoort
Voor nadere informatie: j.vanderwerff@fasade.nl
Aanmelden: pr@fasade.nl