Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap

Architectuurroute langs het Structuralisme

De jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw waren een tijd van vernieuwing en emancipatie. En een tijd waarin nieuwe vormen van wonen en werken werden verkend en gerealiseerd. FASadE heeft een routekaart uitgebracht langs bijzondere projecten in Amersfoort, Leusden en Hoevelaken, die tot de architectuurstroming ‘het structuralisme’ worden gerekend. Buurten en gebouwen die volgens structuralistische principes zijn gebouwd, bestaan vaak uit verschillende kleinere eenheden die samen een structuur vormen. Kleine en grote ruimtes worden in strakke, geometrische patronen georganiseerd en daarbij staat de menselijke maat centraal. Deze kaart illustreert met prachtige foto's van architectuurfotograaf Dirk Verwoerd het brede spectrum dat het structuralisme omvat: van zakelijk kantoorgebouw tot romantisch paleisje.

Als reactie op de grootschalige, vaak eenvormige woningproductie van na de oorlog vroegen architecten eind jaren vijftig om meer aandacht voor kleinschaligheid en voor andere vormen van wonen en werken. De mens is een sociaal wezen en architectuur en stedenbouw moeten voor plekken zorgen waar ruimte is voor ontmoeting en voor multifunctioneel gebruik. In 1960 realiseert architect Aldo van Eyck het Burgerweeshuis in Amsterdam. Het gebouw is opgebouwd uit kleine eenheden, gegroepeerd rond enkele patio’s en een binnenplaats. Het opmerkelijke project inspireert vakgenoten en wordt gezien als het eerste voorbeeld van het structuralisme in ons land. Structuralistische projecten delen de experimenteerlust en het plezier van ontwerpers om woningen en kantoren op een bijzonder ruimtelijke manier vorm te geven. Vides, split-level-doorsnedes, binnenstraten, flexibele plattegronden, betaalbare en karaktervolle woningen, aandacht voor ambachtelijke details en eerlijke, natuurlijk uitziende materialen zijn gedeelde ingrediënten uit deze bijzondere architectuurperiode. Mylène Rietdijk van Citymarketing Amersfoort schreef een blog over de tour.

 Bestel de Structuralisme-route hier 

 

"Absolute aanrader"
"Leuk initiatief om op deze manier architectuur onder de aandacht te brengen"
"Het structuralisme is een mij wat onbekende stroming/benadering in de architectuur en stedenbouw.  Blijkt dat ik pal tegenover een gebouw uit het structuralisme woon. Dat maakt nieuwsgierig. En zowel routekaart als magazine zien er veelbelovend uit. Goed dat ‘jullie’ expedities in de stad aanmoedigen"
"Onze complimenten voor de kersverse structuralismeroutekaart!"
"Mooi initiatief om deze relatief onderbelichte periode in de erfgoedwereld te belichten
"

De routekaart (€4,-) is verkrijgbaar bij de VVV's van Amersfoort en Leusden. Verder is de kaart oa. verkrijgbaar in de museumshops van museum Flehite en het Rietveldpaviljoen. Meer informatie: info@fasade.nl. 

Wilt u de routekaart per post ontvangen? Maak dan het totaalbedrag (incl. € 4,50 verzendkosten) over naar:

FASadE
NL87INGB0652676340
t.n.v. Amersfoort in C / FASadE

onder vermelding van de desbetreffende routekaart

Naast de routekaart heeft FASadE speciaal voor kinderen in het basisonderwijs De StrucTOER: een boekje met opdrachten, waarin op speelse wijze de blik op architectuur wordt scherpgesteld. Er zijn 3 verschillende routes opgesteld: Amersfoort, Leusden en Hoevelaken. Het opdrachtenboekje is universeel en per route is een apart invouwvel beschikbaar met een routebeschrijving. De architectuurroute kan zo (geheel coronaproof) in gezinsverband worden gefietst. De StrucTOER (€2,50) is te verkrijgen bij de VVV. Per post kunt de StrucTOER ook ontvangen door via bovenstaande knop een mail te sturen naar FASadE. Geef hierbij aan welke versie u wilt ontvangen (Leusden, Hoevelaken of Amersfoort). 

De 3 verschillende fietsroutes van de StrucTOER verschillen in lengte. De route door Amersfoort duurt ca.1,5 - 2 uur, de routes door Hoevelaken en Leusden zullen ca. 45 minuten - 1 uur duren. De routekaart geeft in totaal 25 projecten weer die behoren tot het structuralisme. De volledige projectbeschrijvingen zijn hier te downloaden.

De Structuralisme-routekaart en StrucTOER zijn tot stand gekomen door financiële ondersteuning van: kfHeinfonds, gemeente Amersfoort, Gemeente Leusden, Prins Bernhard Cultuurfonds, VSB fonds en de vrienden van BOEi. Grafisch ontwerp: Studio Jesse. Fotografie: Dirk Verwoerd.

                

 

FASadE agendeert / Lees meer
FASadE gaat in gesprek over hedendaagse vraagstukken in de stad. Opgaven met betrekking tot architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp worden aangekaart en uitgelicht in debatten, lezingen en excursies. Kijk in onze agenda voor een overzicht van onze activiteiten!