Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap

Architectuurroute langs het werk van D. Zuiderhoek

David Zuiderhoek (1911-1993) was de eerste naoorlogse stadsarchitect van Amersfoort en misschien wel de bekendste die de stad ooit gehad heeft. FASadE heeft een routekaart uitgebracht langs Amersfoortse gebouwen van zijn hand. Het meeste werk van Zuiderhoek in Amersfoort is bewaard gebleven en enkele projecten zijn gemeentelijk stadsgezicht geworden. De routekaart biedt een overzicht van zijn 43 nog bestaande projecten van Zuiderhoek in Amersfoort en geeft daardoor mogelijkheden om opnieuw kennis te maken met de veelzijdigheid van zijn werk. Uit het werk van David Zuiderhoek blijkt telkens weer dat ook met weinig middelen veel ruimtelijke kwaliteit kan worden gemaakt.

In Amersfoort speelde David Zuidehoek een belangrijke rol in de naoorlogse wederopbouw. Er was weliswaar weinig oorlogsschade maar de woningnood was groot. Samen met de door hem aangetrokken stedenbouwkundige Arie Rooimans werden verschillende woonwijken ontworpen die meteen al veel waardering oogstten. De stad groeide in rap tempo en daarom moest ook de verkeersstructuur worden aangepakt. Zo is de aanvankelijk als een mooie bomenlaan ontworpen Stadsring ontstaan en de tunnel onder het spoor. De tijdsgeest in Amersfoort ademde optimisme en modernisme.

Bestel de Zuiderhoek-route hier 

De routekaart (€4,-) is te verkrijgen door via bovenstaande knop een mail te sturen naar FASadE. Meer informatie: info@fasade.nl. 

Het totaalbedrag (incl. € 4,50 verzendkosten) kunt u overmaken naar:

Amersfoort in C / FASadE
NL87INGB0652676340


onder vermelding van 'routekaart D. Zuiderhoek'

 

FASadE agendeert / Lees meer
FASadE gaat in gesprek over hedendaagse vraagstukken in de stad. Opgaven met betrekking tot architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp worden aangekaart en uitgelicht in debatten, lezingen en excursies. Kijk in onze agenda voor een overzicht van onze activiteiten!