Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap
Circulair Paviljoen Bloeidaal

Bedrijfsnaam

BLOKHUIS BRAAKMAN architectenbureau bna

Toelichting project

Circulair paviljoen Bloeidaal

In de achtertuin van het Amersfoortse natuurgebied Bloeidaal is een deel van het landschap uitgesneden en verhoogd om hieronder de ruimte te bieden voor het tijdelijk huisvesten van deze installatieadviseurs die circulariteit en duurzaamheid ambiëren. Na verschillende onderzoeken voor de materiaalkeuzes, maar ook vormstudies om een efficiënte vorm te vinden, is het ontwerp tot stand gekomen. Het energieneutrale gebouw heeft een minimale impact op zijn locatie en kan na vervulling van zijn functie volledig gedemonteerd worden en in zijn geheel of in delen op een andere locatie hergebruikt worden.

De verschijningsvorm van het gebouw heeft zijn oorsprong in de schuren die op de landerijen rondom het natuurgebied Bloeidaal veelvuldig aanwezig zijn en waren. Deze schuren hebben veelal de kenmerkende zwarte kleur.

Het programma kent een duidelijke geleding. Alle ruimten waar mensen werken zijn aan de zijde van Bloeidaal geplaatst met uitzicht op het natuurgebied. Alle ondersteunende ruimten aan de achterzijde, een centrale gang ligt daar tussen in en verbindt alle ruimten.

De fundering is opgebouwd uit betonelementen, deze kunnen na demontage van de staalconstructie opnieuw gebruikt worden. De uitkomende grond voor de fundering is verspreid over het omliggende terrein, hierdoor is er een gesloten grondbalans.

De staalconstructie staat direct op de poeren waardoor de tussenliggende vloer vrij van de overige constructie gemaakt is, hierdoor kan deze verwijderd en opnieuw gebruikt worden bij demontage van het pand. De verdiepingsvloer in volledig gemaakt met gebruikt hout. Het gebruikte hout komt ook weer terug in de meubels van het interieur, waardoor de circulariteit zich niet alleen beperkt tot de schil en de structuur.

Het gebouw is energieneutraal, circulair en voorzien van de minimale installaties nodig om het gebouw te laten functioneren. Om de energievraag zo laag mogelijk te houden is het gebouw voorzien van een goed isolerende schil van sandwichpanelen en zijn alle naden extra afgeplakt waardoor een extreem hoge luchtdichtheid behaald is. De zonnepanelen op het dak zorgen voor de energiebehoefte maar zijn ook een onderzoek naar het gevolg van de kleur glas op de energieopwekking.

Het dak volgt de vorm van de plattegrond en is licht hellend. Het overstek is met zorg ontworpen en balanceert op de grens tussen maximale lichtintreding en maximale zonwering. Het dak is bedekt met dakbegroeiing en zorgt daardoor voor een groen zicht vanuit Bloeidaal. Het heeft ook als functie om het regenwater te bufferen en langzaam af te voeren. Het regenwater dat van het dak komt wordt opgevangen in een grijswatertank en hergebruikt om de toiletten te spoelen.

Projectinformatie

Projectnaam
Circulair Paviljoen Bloeidaal
Adres
Hogeweg 229c
Programma / functie
Bedrijfspand
Aantal m2 projectgebied / kavel
880 m2
Aantal BVO's
578 m2
Ontwerpbureau(s)
BLOKHUIS BRAAKMAN architectenbureau bna
Medewerkers
Albert Jan Braakman, George Klamer, Willem Gerritsen, Jaco Blotenburg
Samenwerkende partijen
Boersema Installatie Adviseurs BV, IMd Raadgevende Ingenieurs, Lammerink Installatietechniek, Dick Lassche
Opdrachtgever
Boersema Installatie Adviseurs BV
Aannemer
Knol Bouw

Opleveringsjaar

2019

Rob van Esch