Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap
Wooncollege

Bedrijfsnaam

AGNOVA architecten

Toelichting project

Duurzaam wonen in monumentaal Wooncollege

In de voormalige Prinses Irene school (1958) in Amersfoort is een bonte mix aan woningtypes gerealiseerd. Daarmee heeft het beschermd stadsgezicht een nieuw leven gekregen. Het pand is rijk aan artistieke elementen, zoals het magnifieke trappenhuis met monumentaal glas-in-loodraam. Dit soort elementen en de uitstraling van het schoolgebouw zijn behouden. Enkele bouwdelen zijn gesloopt en herbouwd in de oorspronkelijke architectuur met zijn kenmerkend zichtbare constructie in de gevel welke een aangename geleding geeft. Het gebouw is zeer duurzaam geworden En vormt nog altijd één geheel met haar omgeving.

Samen met Profund Vastgoedontwikkeling en Bouw- en Aannemingsbedrijf Schoonderbeek heeft AGNOVA architecten het ontwerp voor de ingrijpende transformatie gerealiseerd. Maar de getransformeerde huishoudschool is nog steeds de het gebouw dat veel bezoekers en bewoners zullen kennen als plek waar zij naar school zijn geweest.

Stedenbouwkundig gezien vormt de school met de haaks op elkaar staande bouwmassa’s de opmaat voor het gemeentelijk beschermd stadsgezicht Berg-Zuid. Op de Berg Zuid wordt gezien als een van de fraaiste werken van de Amersfoortse stedenbouwkundige ir. Rooimans. De zorgvuldig ontworpen samenhang tussen bebouwing, stedenbouwkundige- en groenstructuur met fraaie doorzichten maakt het gebied uniek. Het Wooncollege herstelt de karakteristieke orthogonale structuur van het gebouw en waarborgt de doorzichten vanaf de Kapelweg door het gebied. Nadrukkelijk is de samenhang gezocht tussen bestaande en nieuwe gebouwde delen. Zo zijn gelijke hellingshoeken en overstekken bij daken toegepast en sluiten de nieuwe gemetselde gevels met bijzondere metselwerkverbanden zorgvuldig aan op het bestaande metselwerk. De school ligt uitgewaaierd in haar open groene omgeving. Dit belangrijke open en groene karakter is behouden en versterkt door het parkeren in de oksel van het gebouw, onder een verhoogd maaiveld te plaatsen. De entree van de garage is zo gesitueerd dat het monumentale groene beeld niet wordt verstoord. Het verhoogde maaiveld bestaat uit een glooiend oplopend grasdak waarop kan worden vertoefd en waar mensen elkaar ontmoeten. Gaten in dit groendak waardoor bomen groeien, geven daglicht en zicht in de parkeerlaag.

Veel inwoners van Amersfoort hebben een bijzondere band met de plek en het gebouw. Het nieuwe gevarieerde woonprogramma is een mooie toevoeging aan het schaarse woningaanbod van Amersfoort op een zeer geliefde locatie. Heel specifieke woonwensen zijn gerealiseerd, want voor iedere woning is een specifiek ontwerp gemaakt. Veel aandacht is geschonken aan het realiseren van de goede buitenruimte voor de bewoners, zowel privé als collectief in de naastgelegen Dahliatuin.

Deze transformatie laat zien hoe een pand uit de jaren '50 herbestemd kan worden en kan voldoen aan de hoge duurzaamheids- en comforteisen van nu. Het gebouw is goed geïsoleerd, gasloos en wekt haar eigen energie op middels warmtepompen, PV panelen en een biomassacentrale.

Projectinformatie

Projectnaam
Wooncollege
Adres
Hoek Kapelweg / Bonairelaan
Programma / functie
Transformatie monumentaal schoolgebouw naar 44 woningen
Aantal m2 projectgebied / kavel
circa 9.200 m2
Aantal BVO's
circa 7.700 m2
Ontwerpbureau(s)
AGNOVA architecten
Medewerkers
Derk-Jan Huisman, Jeroen Osendarp, Joris te Witt, Kaj Nieuwenkamp, Peter Wijnolts
Samenwerkende partijen
Spa Ingenieurs, ingenieursbureau Kooij & Dekker, Wencop Hoveniers
Opdrachtgever
Profund Vastgoedontwikkeling & Bouw- en aannemingsbedrijf Schoonderbeek
Aannemer
Bouw- en aannemingsbedrijf Schoonderbeek

Opleveringsjaar

2017 (gefaseerd opgeleverd)

Luuk Kramer & Menno Ringnalda (luchtfoto)