Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap

Stadsbouwprijs Amersfoort

Projecten die de stad beter, mooier en gezonder maken zijn het waard om bekroond te wordenFASadE organiseert daarom de Amersfoortse Stadsbouwprijs! Bekijk de video's van de winnaars van editie 2022 en zie hieronder alle ingezonden projecten voor 2022. 

Brede blik
Met de Stadsbouwprijs wil FASadE nieuw ontworpen ruimtelijke kwaliteit benadrukken en bij het grote publiek onder de aandacht brengen. Het draait daarbij om waardering vanuit een breed perspectief. Een goed project is meer dan de som der delen. Bij de waardering van projecten wordt niet alléén gekeken naar de schoonheid. Aandacht is er ook voor de bijdrage van een gebouw, plein, park of interieur aan bijvoorbeeld de publieke ruimte, de circulaire economie of de woningdiversiteit in Amersfoort 

Publieksprijs
In september kon het publiek via een stemmodule een stem uitbrengen op een van de projecten. De publieksprijs is uitgereikt aan het project dat als best beoordeeld werd door het publiek.

Vakjury
Voor de editie 2022 is de vakjury samengesteld in samenwerking met collega-architectuurcentrum Het Rondeel uit Deventer. Een frisse blik op de Amersfoortse praktijk is zo gewaarborgd. 

Het gedicht "Trek een lijn" dat stadsdichter Twan Vet speciaal voor de Stadsbouwprijs schreef is hier te downloaden.