In de nieuwe wijk Waterdorp in Amersfoort Vathorst liggen De Burgemeester en Het Hofje. Een woningbouwproject waarin 22 sociale huurwoningen zijn gerealiseerd op een hele bijzondere plek. Hoewel de opgave van sociale woningbouw zeer urgent is in Vathorst, was het niet vanzelfsprekend om hier sociale huurwoningen te realiseren. Stedenbouwkundig vroeg deze plek om iets bijzonders. De Burgemeester zou een invulling met 3 dure woningen krijgen en in Het Hofje waren vrijesectorwoningen gepland. Daarom lag er een extra uitdaging om het plan naar sociale woningbouw te transformeren.
Waterdorp heeft een waterrijke, groene en dorpse opzet. In het stedenbouwkundigplan van West 8 liggen aan konkelende straten voornamelijk lage woningen van verschillende typen naast elkaar. Karakteristieke typologieën die een dorp betekenis geven zoals een burgemeesterswoning, boerderij, schoolgebouw of een fabriekje markeren bijzondere plaatsen in het stedebouwkundigplan. De Brink is zo’n bijzondere plek waaraan een burgemeesterswoning en een hofje zouden komen.
De Burgemeester
De Alliantie vroeg Zecc om 5 sociale huurwoningen, in plaats van 3 grote dure woningen, te ontwerpen in het meest voorname pand aan De Brink. Voor de uitwerking van De Burgemeester was dit een geschenk. Nu het pand een appartementenblok zou worden, kon het één voorname entree krijgen, zoals een ware burgemeesterswoning betaamd.Het pand is rijk gedetailleerd en hoogwaardig afgewerkt. Een burgemeesterswoning vraagt om een symmetrisch opgebouwde voorgevel. Om het onderscheid tussen het middendeel en de flanken te versterken is het middendeel rijker gedetailleerd, de ramen hebben diepere neggen, de rollagen zijn versterkt en de plint is iets hoger uitgevoerd. Ook heeft het middendeel afgeronde hoeken en hebben de ramen klassieke verhoudingen gekregen.
De Burgemeester is een hoogwaardig klein appartementengebouw geworden met 5 woningen waarvan één zelfs is uitgevoerd als mini sociale woningbouwpenthouse.
Het Hofje
Naast De Burgemeester ligt Het Hofje met 17 eengezinswoningen. Ten opzichte van de statige voorname burgemeesterswoning vormt Het Hofje juist een informele ontmoetingsplek met veel verblijfskwaliteit en sociale cohesie.
De buitenkant van de hofwoningen is uitgevoerd in robuuste grove baksteen. Het gevelmateriaal van de buitenmuren contrasteert met de houten gevelbekleding aan de binnenzijde van het hof. De kap is asymmetrisch, verhoogd aan de buitenkant en loopt luw af naar de binnenzijde. Hierdoor is Het Hofje van buiten in aanzien voornamer terwijl het aan de binnenkant een informeler dorpsgevoel krijgt. Ook ontstaat hierdoor meer lichttoetreding.
Een dubbelhoge toegangspoort van houten lamellen aan De Brink nodigt passanten uit om de groene binnentuin van Het Hofje te ontdekken. In de poort zijn voordeuren en ramen voor de woningen gemaakt.
Wie in het hofje woont kan er ook oud worden, een aantal woningen heeft een seniorenplattegrond met een slaapkamer op de begane grond.
2019