Verborgen achter een aardewal en een dikke wilgenboom aan de Duisterweg lag een verloren weilandje. Een restant van het oude polderlandschap nu omgeven door de VINEX-ontwikkeling Vathorst. Het groene karakter van de plek en de nabijheid van een oud boerenerf gaf architect Bram van Borselen van ZEEP architects and urban designers i.s.m. Bouwbedrijf de Bruin-Putten aanleiding tot de ontwikkeling van een zorgvuldige toevoeging die zich inpast in de historische lintstructuur en aansluit op de moderne architectuur dat Vathorst kenmerkt. Het resultaat zijn twee eigentijdse boerderij villa’s.
De twee vrijstaande woningen zijn van buiten identiek en worden gekenmerkt door een lage gootlijn en bijzondere kapvorm. Grote glazen puien geven uitzicht op de groene omgeving, tuin en naastgelegen boerderij en schuur. De woningen zijn ten opzichte van elkaar een kwartslag gedraaid. Deze vrijere positionering zorgt voor een zorgvuldige inpassing in de historische lintstructuur van boerderijen en schuren, samen vormen ze een nieuw ensemble. De landschappelijke opzet versterkt, samen met het doorzicht vanaf de inrit aan de Bornberg naar de naast gelegen boerderij, de beleving van een modern erf. Het archetype boerderij is het startpunt van het ontwerpproces geweest, in deze massa zijn toevoegingen en uithollingen gemaakt om ruimten te accentueren en creëren wat resulteert in een karakteristieke vorm.
De materiaalkeuze, het kleurgebruik en detaillering is eigentijds te noemen. Zo is open houten gevelbekleding antraciet van kleur en met lamellen daar waar behoefte is aan privacy. Het dak is belegd met strakke dakpannen grotendeels zonder aangehangen goten. De kozijnen zijn zwart, zodat er een contrast ontstaat en deze als individueel element leesbaar zijn. Alhoewel het dak laag begint en de kleurtonen van het exterieur anders doen vermoeden is het interieur ruimtelijk en licht. Van alle kanten kan daglicht de ruimte betreden en is in de leefruimte de volledige hoogte en dakvorm te ervaren. Vanaf de overloop op de verdieping is er zicht op de omgeving en verbinding met de leefruimte op de begane grond. De plattegrond is opgezet met een kern in het midden, dit gaf de bewoners de vrijheid om de begane grond naar eigen wens in te vullen. De sterke verbinding tussen binnen en buiten, de alzijdigheid en veelvormigheid van het ontwerp maken dat er rondom het huis meerdere verblijfsplekken ontstaan waar de bewoners op een zorgvuldige manier invulling aan hebben gegeven.
Deze verborgen plek is met de twee woningen weer tot leven gekomen. Met een landschappelijke opzet is er aansluiting gevonden op de oude lintstructuur en genius loci. Met een eigentijdse vormgeving is er een dialoog ontstaan tussen de archetype boerderij en hedendaagse architectuur.
2019
Fotografie: Bram van Borselen (ZEEP) en Robert Koelewijn (JuistInBeeld)