Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap
Het Amer

Bedrijfsnaam

Schoots Architecten

Toelichting project

Getransformeerde stadsvilla met houten zijde

Aan een van de doorgaande wegen naar de binnenstad van Amersfoort is een bijzondere transformatie gerealiseerd. Een bestaande stadsvilla met kantoorruimte is getransformeerd tot vijf stijlvolle en duurzame stadsappartementen waar twee kanten samenkomen. De voorzijde is een karakteristiek bestaand pand uit de 19e eeuw en ligt aan een formele straat. De achterzijde ligt aan een achterstraat waar een gestapelde houten aanbouw van gelamineerde spanten is gerealiseerd. De houten aanbouw verzacht de compleet versteende achterstraat en verenigt het pand met het park de Zonnehof die hier op uitloopt.

De stapeling van houten spanten tegen de bestaande stadsvilla geeft maximale vrijheid aan de nieuwe bewoners om hun huis naar eigen wens in te richten. Elke woning is uniek in vorm, en is ruimtelijk door de hoge plafonds. Door een slimme stapeling van elementen zijn de appartementen voorzien van ruime terrassen. Kortom, moderne appartementen waar de historie nog voelbaar en zichtbaar is.

De stadsvilla met compleet houten aanbouw, circulair en energie efficiënt, levert een geweldig positieve bijdrage aan een gezonde stad. De levensloopbestendige woningen die hierin gerealiseerd zijn, geven het bestaande pand een nieuwe passende bestemming. De constructie van de aanbouw is compleet van hout en demontabel. Nadat de constructie in 3d uitgewerkt en geprefabriceerd is kon deze binnen een week worden gemonteerd. Daarnaast is het gebouw energie efficiënt door warmtepompen met grondbron, pv-panelen en goede isolatie van bestaand en nieuw.

Aan de voorzijde heeft het bestaande pand weer het karakter van een woonhuis gekregen, zoals het ooit gebouwd is. De kantooruitstraling uit de jaren '60 is teruggedraaid door de oude gevelopeningen op een moderne manier terug te brengen, in combinatie met het terugbrengen van de balkons. Omdat de voor- en achterzijde zich in een compleet andere wereld bevinden wordt met de achterzijde een contrast gecreëerd in vorm, materiaal en kleur. Deze zijde is minimaal in detaillering en eenduidig gematerialiseerd maar wel verrassend door de wisseling in de gevel. Deze houten zijde draagt zo bij aan een nieuw en levendig binnenterrein.

Projectinformatie

Projectnaam
Het Amer
Adres
Arnhemseweg 23
Programma / functie
Wonen, 5 appartementen
Aantal m2 projectgebied / kavel
338 m2
Aantal BVO's
1017 m2
Ontwerpbureau(s)
Schoots Architecten
Medewerkers
Jeroen Schoots, Kevin Kok, Michel Vrijhoef, Ruben Buddingh
Samenwerkende partijen
FTV adviesburo, De Groot Vroomshoop
Opdrachtgever
Selexion Studio Home B.V./ Bouwbedrijf Hak
Aannemer
Bouwbedrijf Hak

Opleveringsjaar

2019

Fotografie: Jeroen Musch, Schoots Architecten

Uitsnedes foto's Jeroen Musch, Schoots Architecten