Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap
NN94 - Genomineerd in categorie M

Bedrijfsnaam

OOKarchitecten

Toelichting project

NN94: What’s beneath the (new)-skin

In de bedrijvige omgeving van industrieterrein de Isselt is een bedrijfsverzamelgebouw verrezen met de naam NN94. Door de jaren heen is het pand, zoals velen van zijn soort, door verschillende gebruikers keer op keer aangepast waardoor een lappendeken van ingrepen is ontstaan. Hoe maken we weer een eenheid zonder de charme en authenticiteit te verliezen?

Om te beginnen is het gebouw ontdaan van alle onnodige toevoegingen en teruggebracht tot het naakte casco. De plint van het gebouw is daarna rauw gecementeerd waardoor een sterk basement ontstaat. Een nieuwe schil van houten lamellen brengt uiteindelijk het versnipperde complex bijeen. Het terugbrengen en toevoegen van royale openingen in de voorgevel zorgt er voor dat er weer daglicht tot diep in het gebouw kan vallen. Binnen zijn alle plafonds verwijderd waardoor de originele stalen spanten weer zichtbaar worden en de grote ruimtes van weleer weer kunnen ademen.

Het resultaat is een merkwaardig complex dat door de diepe houten lamellen vanaf een afstand als een groot houten blok overkomt. Maar schijn bedriegt. Hoe dichter de toeschouwer het gebouw nadert hoe meer de lamellen zich openen waardoor de rauwe oude huid zichtbaar wordt.

Projectinformatie

Projectnaam
NN94
Adres
Nijverheidsweg Noord 94
Programma / functie
Bedrijfsverzamelgebouw
Aantal m2 projectgebied / kavel
5000 m2
Aantal BVO's
4050 m2 BVO
Ontwerpbureau(s)
OOKarchitecten
Medewerkers
Martin Timmerman, Job Kerklaan, Inge v/d Pol, Mark Kroese
Samenwerkende partijen
Essenburg vastgoedmanagement, De Vreeden installatietechniek, Schokker advies
Opdrachtgever
Mercuur's Catering B.V.
Aannemer
HLE Bouw

Opleveringsjaar

2019

Fotografie: Job Kerklaan

Uitsnedes foto's van Job Kerklaan